מה נקבע בחוק? 

בחוק חופש המידע, התשנ"ח-1998, נקבע כי לכל אזרח ישראלי או תושב יש הזכות לקבל מידע מרשויות ציבוריות בהתאם לחוק זה. גם משרד מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור מוגדר כרשות ציבורית לפי חוק חופש המידע, אך סעיף 2(4) לחוק זה קובע כי הוראות החוק אינן חלות על מידע שהגיע למבקר המדינה לצורך פעולות הביקורת ובירור תלונות הציבור.
בסעיף 5(א) לחוק חופש המידע נקבע שכל רשות ציבורית, ובכלל זה משרד מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, תפרסם דין וחשבון שנתי שיכלול מידע על פעילותה ותחומי אחריותה והסבר על תפקידיה וסמכויותיה. הדוח האמור יכלול גם דיווח של הממונה על הפעלת חוק זה ברשות הציבורית, ואולם רשאי הוא לפרסם דיווח זה בנפרד.


לאיזה גורם במשרד מבקר המדינה אפשר לפנות כדי לבקש מידע?

עו"ד פנחס וולף הוא הממונה על העמדת מידע לרשות הציבור על פי סעיף 3 לחוק חופש המידע. דרכים ליצירת הקשר עם הממונה: 


באילו דרכים ניתן להגיש בקשה לקבלת מידע לפי חוק חופש המידע?


מהו מחיר הטיפול בבקשה?

לפי תקנה 4(א) לתקנות חופש המידע (אגרות), התשנ"ט-1999, כדי לקבל מידע יש לשלם אגרת בקשה ולהתחייב לשלם גם אגרת טיפול ואגרת הפקה, עד לסכום של 167 ש"ח.

סכום האגרות משתנה מדי פעם, ועל המבקש לשלם את האגרה לפי התעריפים התקפים במועד הגשת הבקשה (שיעור האגרות עודכן ב-5.11.23):

  • סכום אגרת הבקשה: 22 ש"ח.
  • אגרת הטיפול בבקשה (בעבור איתור, מיון, בחינה והכנה של המידע המבוקש): 33 ש"ח לשעה החל מהשעה הרביעית.
  • אגרת הפקה: 0.22 ש"ח לכל עמוד מצולם או עמוד פלט מחשב, או 2.78 ש"ח לתקליטור מחשב.

בתקנה 6 לתקנות האגרות מפורטים כמה מקרים שבהם ניתן פטור מתשלום אגרות הבקשה והטיפול עבור שבע השעות הראשונות של הטיפול בבקשה. לפני תשלום האגרה מומלץ לעיין בתקנות או באתר היחידה הממשלתית לחופש המידע


איך ניתן לשלם את האגרה?

ניתן להעביר המחאה למשרדנו בצירוף הבקשה למידע או להפקיד את הסכום הנדרש לחשבון הבנק על שם משרד מבקר המדינה בבנק הדואר, סניף ראשי, רח' יפו ירושלים (סניף 001), שמספרו 0053508, ושליחת האסמכתא יחד עם הבקשה למידע.
יש לצרף לבקשת התשלום ולאסמכתה התחייבות בנוסח זה: "הריני מתחייב לשאת בעלות אגרת טיפול ואגרת הפקה, ככל שיידרש לשם טיפול בבקשתי, עד לסכום של 160 ש"ח".