רקע

בשנת 1977 החליטה הממשלה לאמץ קובץ של כללי אתיקה למניעת ניגוד עניינים של שרים וסגני שרים, המבוססים על דוח ועדה ציבורית בראשות השופט בדימ' שלמה אשר. הכללים מתווים כמה הוראות התנהגות לשרים ולסגני שרים במסגרת מילוי תפקידם, ובעיקר:

  • חובת מילוי התפקיד בלא משוא פנים
  • החובה להימנע מניגוד עניינים
  • ייחוד הכהונה ואיסור עיסוק נוסף

הוראות נוספות נוגעות למגבלות על בעלות על נכסים ועל שליטה בהם, על ניהול עניינים כספיים של השרים ושל בני משפחותיהם וכן על העמדת השרים לביקורת מבקר המדינה בכל האמור במילוי ההוראות והכללים. 

בשנת 1980 תוקנו הכללים לנוכח המלצות ועדה בראשות השופט קנת, ובהן ההמלצה למינוי ועדה שתהיה מוסמכת לתת היתר אישי לאי-קיום כלל מכללים אלו - הוועדה למתן היתרים. ועדה זו פועלת ליד מבקר המדינה, והחלטותיה אינן כפופות אלא למרוּת הדין. פעילויותיה וסמכויותיה של הוועדה מעוגנות בפרק ד' לכללי האתיקה למניעת ניגוד עניינים.

כיום כוללת הוועדה למתן היתרים את אלה: 

  • יושבות הראש: השופטות בדימ' שולמית דותן ונחמה מוניץ.
  • חברי הוועדה: ד"ר אסתר לוצאטו, מרדכי כהן, שמואל סלבין וישראל תיק.הוראות נוספות נוגעות למגבלות על בעלות ושליטה בנכסים ועל ניהול עניינים כספיים של השרים ושל בני משפחותיהם והעמדת השרים לביקורת מבקר המדינה בכל האמור במילוי ההוראות והכללים. 

מיום תחילת פעילותה בשנת 1980 ועד סוף שנת 2023 הועלו לפני הוועדה למתן היתרים בקשות להחלטות בנושאים רבים ומגוונים, ובהם:

  • המשך כהונה של שרים בגופים שהם כיהנו בהם לפני תחילת כהונתם כשרים. עם הגופים האמורים ניתן למנות עמותות הנצחה וגופים ציבוריים, כגון תזמורת או איגוד ספורט.
  • כתיבת מאמרים וספרים, ביצוע מחקרים ומתן הרצאות על ידי שרים עבור גורמים שונים בתקופת כהונתם או קבלת תגמולים עבור כתבים שפורסמו לפני תחילת הכהונה.
  • נסיעות של שרים לחו"ל על חשבון גורם זר (שאינו נמנה עם מוסדות המדינה) וקבלת תרומות מגורמים זרים בנסיבות מיוחדות.
  • מתכונת ניהול כספים, החזקות בניירות ערך ונושאים כספיים אחרים, כגון מתן הנחיה חד-פעמית לחברת הנאמנות והמשך החזקת מניות בחברות פרטיות.

סמכויות הוועדה למתן היתרים

בכלל 19 לכללי האתיקה למניעת ניגוד עניינים נקבע שהוועדה למתן היתרים רשאית לסרב למתן היתר לאי-קיום כלל מהכללים, וכן היא רשאית לתת היתר או היתר מותנה, אם הדבר נראה לה מוצדק בנסיבות המקרה ותקין מהבחינה הציבורית. עוד נקבע כי תקופת תוקף ההיתר לא תעלה על תקופת כהונת הממשלה. הכללים מעניקים לוועדה סמכות לבטל היתר או לשנותו בהתאם לנסיבות. 

על פי כלל 20, שרים או סגני שרים מכהנים או מי שמועמדים לתפקידים אלה יכולים לפנות לוועדה בבקשה לקבל היתר. בכלל 21 נקבע כי הוועדה תשמע את חוות דעתו של מבקר המדינה לפני קבלת החלטתה, וכי החלטתה תהיה סופית.

תגמול חברי הוועדה למתן היתרים

בכלל 23 לכללי האתיקה למניעת ניגוד עניינים נקבע כי חברי הוועדה יקבלו החזר הוצאות כפי שיקבע מבקר המדינה. חברי הוועדה שאינם מקבלים משכורת מהמדינה יקבלו שכר טרחה בעד השתתפותם בישיבות הוועדה.


מהלך הדיונים

הוועדה למתן היתרים מתכנסת כדי לדון בפניות המגיעות אליה. בדיונים מוצגות לפני הוועדה בקשות שונות למתן היתרים מטעם השרים וסגני השרים. לעיתים הבקשות מוצגות על ידי השרים עצמם ולעיתים על ידי נציגים - בני הזוג או בנות הזוג, עורכי דין מייצגים, רואי חשבון מייצגים וכד' - בנוכחות המבקשים או בלעדיהם, והכול על פי הנסיבות.


החלטות הוועדה למתן היתרים

בהתאם לכלל 21(א) לכללי האתיקה למניעת ניגוד עניינים, לפני שהוועדה מקבלת החלטה היא שומעת את חוות דעתו של מבקר המדינה לגבי המקרה שלפניה. בהתאם לסמכויותיה הקבועות בכללים הוועדה יכולה לתת היתר, היתר זמני או היתר המותנה בתנאים מסוימים ואף לסרב לתת היתר. ההחלטות של הוועדה ניתנות בהתחשב בנסיבות ובפרטים של המקרה ובהתאם לפרשנות שלה לכללים. ההחלטות נמסרות לשרים, והעתקי ההחלטות נשמרים בתיקי השרים במשרד מבקר המדינה.  

יודגש כי כל החלטות הוועדה להיענות לבקשות של שרים וסגני שרים מתקבלות לאחר שהוועדה מצאה כי הדבר מוצדק בנסיבות המקרה ותקין מהבחינה הציבורית, וכי לא יהיה בהיענות לבקשה משום פגיעה או חשש לפגיעה ממשית בהוראות הכללים.


פרסום החלטות הוועדה למתן היתרים

לפי החלטת הוועדה מ-28.11.10 בנוגע לפרסום החלטותיה, ובהתאם לפסק דין שנתן בית המשפט המחוזי בירושלים, בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים, ב-15.3.11 לגבי עת"מ 1981/09 - ככלל, החלטות הוועדה יפורסמו מעתה ואילך. ב-24.1.11 נמסרה ההחלטה לכל השרים וסגני השרים.

עם זאת, הוועדה החליטה כי "בהתחשב בסוג העניינים בהם מדובר וברגישותם יישקל כל מקרה לגופו, והוועדה תוכל לקבוע לפי שיקול דעתה ובהתחשב בנסיבות כל מקרה לפרסם את ההחלטות באופן חלקי, תוך השמטת פרטים או עריכת שינויים או ללא כל פרטים מזהים. לעניין זה הוועדה תשקול גם את עמדת השר או סגן השר הנוגע בדבר לגבי הפרסום".