אנחנו על המפה: הכירו את הפעילות הבין-לאומית של משרד מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור
משרד מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור פעיל בזירה הבין-לאומית ומקיים שיתוף פעולה הדוק עם מוסדות הביקורת ונציבויות תלונות הציבור ברחבי העולם.
- החל ממאי 2024 מכהן מבקר המדינה מתניהו אנגלמן כנשיא ארגון המבקרים של אירופה (EUROSAI), לאחר שכיהן כסגן נשיא הארגון. מר אנגלמן, שנבחר לתפקיד הנשיא על ידי עמיתיו האירופיים, החל את כהונתו במהלך קונגרס בין-לאומי שאירחה ישראל באופן מקוון בעיצומה של מלחמת חרבות ברזל. המבקר הישראלי צפוי לכהן כנשיא הארגון עד שנת 2027. כנשיא EUROSAI גיבש מבקר המדינה את התוכנית האסטרטגית של הארגון לשנים 2024 - 2030, ומשרד מבקר המדינה הישראלי משתתף בקבוצות עבודה בין-לאומיות בנושאים מקצועיים מגוונים ואף מוביל קבוצות אלה.
- מבקר המדינה הישראלי חבר גם בארגון המבקרים הבין-לאומי (INTOSAI) ובארגון המבקרים של אסיה (ASOSAI). מבקר המדינה השני, יצחק ארנסט נבנצל ז"ל, כיהן אף הוא כיו"ר ארגון INTOSAI בשנים 1965 - 1968.
- בתפקידו של מבקר המדינה כנציב תלונות הציבור הוא חבר בארגון האומבודסמנים הבין-לאומי (IOI) ובארגון האזורי האירופי של מוסד זה. הוא גם מכהן כחבר בוועד המנהל של ארגון האומבודסמנים של מדינות אגן הים התיכון (AOM).
בין מוסדות ביקורת המדינה ונציבויות תלונות הציבור ברחבי העולם מתקיים שיתוף פעולה הדוק, והדבר בא לידי ביטוי בדרכים מגוונות:
- השתתפות בקבוצות עבודה וניהולן.
- השתתפות בכנסים בין-לאומיים.
- ביצוע ביקורות משותפות.
- ארגון "שולחנות עגולים" ומפגשי עבודה לחילופי ידע ולמידה הדדית.
- פרסום של מאמרים בכתבי עת ושל ידיעונים בין-לאומיים.
- השתתפות במחקרים משווים.
- התייעצויות עם משרדי ביקורת ברחבי העולם ופניות אליהם לקבלת מידע .
למשל, משרד מבקר המדינה הוביל ביקורת בין-לאומית משותפת בתחום ההיערכות לשוק העבודה העתידי, והיא הושלמה בשנת 2021. בשנת 2024 יזם המשרד ביקורות בין-לאומיות משותפות בנושא בינה מלאכותית (AI) ובנושא הזדקנות האוכלוסייה. המשרד אף יזם הליך בקרת עמיתים, לבחינת היבטים של ביקורת ביצועים פיננסית של משרד מבקר המדינה הישראלי, וכן ביצע הליך זה בשיתוף עם מוסדות הביקורת של בריטניה וארה"ב.
במסגרת סדרת הקווים המנחים (BPP) שמפרסם ארגון האומבודסמנים העולמי (IOI) עבור כל מוסדות האומבודסמן בעולם, אימץ הארגון שני מסמכי קווים מנחים שיזמה נציבות תלונות הציבור בישראל, בנושא השימוש בגישור ככלי מועיל בבירור תלונות (2023) ובנושא ההגנה על חושפי שחיתות (2024).