הכירו את הגופים הציבוריים שנתונים לביקורתו של מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור
נכון למאי 2024, ישנם כ-2,300 גופים ציבוריים הנתונים לביקורתו של מבקר המדינה מכוח החוק. סעיף 9 לחוק מבקר המדינה מפרט את הגופים המבוקרים.
עם הגופים העומדים לביקורת נמנים כל החברות הממשלתיות (כ-100 חברות) והתאגידים שהוקמו על פי דין (תאגידים סטטוטוריים). לרבים מהם תפקיד חשוב בכלכלת המדינה, כגון ניצול משאבי טבע ותשתיות ואספקת שירותים חיוניים לציבור.
גופים שהממשלה, הרשויות המקומיות, החברות הממשלתיות או התאגידים הסטטוטוריים משתתפים בהנהלתם, או גופים הנתמכים בידי הממשלה, נחשבים גם הם למבוקרים - אך הביקורת אינה מופעלת עליהם אוטומטית, אלא אם כן החליטו על כך הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת או מבקר המדינה. הגופים הללו כוללים, למשל, את האוניברסיטאות.
גוף מבוקר הוא גם כל גוף שהועמד לביקורת על פי חוק, על פי החלטת הכנסת או על פי הסכם בינו לבין הממשלה. המבקר רשאי להפעיל ביקורת גם על כל ארגון עובדים, ובלבד שהביקורת לא תופעל על פעילותו כאיגוד מקצועי, והיא תיעשה בכפוף לאמנות בין-לאומיות. אלה הם סוגי הגופים הנתונים לביקורת:
- כ-170 משרדי ממשלה וגופי שלטון.
- כ-40 מפעלים ומוסדות של המדינה.
- כ-280 רשויות מקומיות.
- כ-250 חברות ממשלתיות וגופים אחרים שהממשלה משתתפת בהנהלתם.
- כ-1,170 מפעלים, מוסדות, קרנות, גופים ואנשים אחרים שהחוק, החלטת הכנסת או הסכם ביניהם לבין הממשלה קובעים כי יועמדו לביקורת.
- כ-100 חברות-בת ממשלתיות, מפעלים, מוסדות קרנות וגופים אחרים שהמדינה, הממשלה או הרשויות המקומיות משתתפות בהנהלתם. הביקורת עליהם תופעל לפי החלטת הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת או של מבקר המדינה.
- כ-310 מוסדות, מפעלים, קרנות או גופים אחרים הנתמכים, במישרין או בעקיפין, על ידי המדינה, הממשלה או הרשויות המקומיות באמצעות הקצבה, ערבות וכיוצא באלה. הביקורת עליהם תופעל לפי החלטת הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת או של מבקר המדינה.
- כ-10 ארגוני עובדים, מפעלים, מוסדות, קרנות וגופים אחרים שארגוני עובדים משתתפים בהנהלתם. הביקורת עליהם תופעל לפי החלטת מבקר המדינה, אך לא תבדוק את פעילותם כאיגודים מקצועיים ותיערך בכפוף לאמנות בין-לאומיות שישראל שותפה להן.
לרשימה המלאה של הגופים המבוקרים לחצו כאן