מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, מתניהו אנגלמן, פירסם את הדוח השנתי (6.5.2025) העוסק במגוון נושאים. "הדוחות שאנחנו מפרסמים היום כוללים ליקויים משמעותיים וחמורים שחובה על ראש הממשלה והממשלה לתקנם בהקדם", אמר המבקר אנגלמן.

  1. פינוי מקרקעי תעש ושיקומם
  2. מערכות המידע והגנת הסייבר בבחירות לרשויות המקומיות
  3. אבטחת המידע והגנת הסייבר ברשות מקרקעי ישראל - תוצאות מבדק חוסן
  4. הדוחות הכספיים של מדינת ישראל ליום 31.12.23 - קרנות הון ממשלתיות
  5. היבטים בשירות לציבור ברשות מקרקעי ישראל - ביקורת מעקב
  6. מוכנות הממשלה להטמעת היעדים לפיתוח בר קיימה (SDGs) בעבודתה
  7. ההגנה מפני נזקי שיטפונות - ביקורת מעקב
  8. היבטים של ניהול ההון האנושי בוועדת הבחירות לכנסת
  9. הנגשת ההשכלה הגבוהה לחברה החרדית - ביקורת מעקב

מפעלי התעשייה הצבאית (תעש) משתרעים על שטח של כ-80,000 דונם שהחכירה המדינה לתעש. אלא שמרבית המפעלים הללו, המייצרים תחמושת וחומרי נפץ, נמצאים בסמיכות לשכונות מגורים. לאחר שורה של תקריות שבהן התפוצצו נפלים וחומרי נפץ, שגבו חיי אדם, התחייבה המדינה לפנות את המפעלים ולטהר את הקרקעות ואת מי הים שזוהמו לאורך השנים מפעילותם. מבקר המדינה מתריע בדוח שמתפרסם כעת שהפינוי והטיהור של קרקעות תעש עוד רחוקים מסיום. "עשרות שנים ממשלות ישראל אינן מטפלות במקרקעי תעש. חומרי הנפץ כבר גבו חיי אדם. הכתובת על הקיר - אסור לחכות לאסון הבא, התריע המבקר אנגלמן.

הטיפול הלקוי במפעלי תעש

מבקר המדינה בחן גם את ניהול קרנות ההון הממשלתיות וקובע: "יד ימין לא מדברת עם יד שמאל במשרד האוצר: אגף התקציבים ואגף החשב הכללי אינם מסונכרנים". 

מאז שנת 2019 התקיימו חמש מערכות בחירות לכנסת - ואזרחי ישראל נקראו לקלפיות גם כדי לבחור את נבחרי הרשויות המקומיות. המבקר בדק את ניהול ההון האנושי בוועדת הבחירות המרכזית ואת הגנת הסייבר על הבחירות לרשויות המקומיות שנערכו בפברואר 2024.

"הבחירות לכנסת והבחירות לרשויות המקומיות מתוקצבות ומתוחזקות על ידי שני גופים ציבוריים - ועדת הבחירות המרכזית ומשרד הפנים - ללא כל תיאום ושיתוף ידע ביניהן וללא איגום משאבים. הדבר מביא לבזבוז משאבי ציבור", קבע המבקר. "מחיר חוסר היעילות בהליך הבחירות  הידניות - תקציב ועדת הבחירות זינק בתוך שלוש שנים ב- 250 מיליון שקל (מ-336 ל-583 מיליון שקל) וכוח האדם גדל בעשרות אלפים (מכ-46,000 לכ-73,000)".

"מערכות המידע של הבחירות המוניציפליות הינן מיושנות, פעולות מבוצעות באופן ידני והדבר מהווה נקודת תורפה משמעותית בשמירה על טוהר הבחירות".

איך מנוהלת ועדת הבחירות המרכזית לכנסת

הגנת הסייבר בבחירות לרשויות המקומיות

המבקר בדק גם את השירות לציבור ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ומתריע כי "רמ"י נותרה ב'תקופת האבן': 70% מהפעולות באתר אינן מקוונות ובמערכות מסוימות איומי הסייבר אינם מטופלים כנדרש למרות רגישות המידע על אזרחי ישראל המצויות בהן".

כמה סטודנטיות וסטודנטים חרדים יש באוניברסיטאות ובמכללות? למרות הגידול המתמיד במספר הסטודנטים באוכלוסייה החרדית, הביקורת מצאה כי היעד שהציבה המועצה להשכלה גבוהה לא הושג - ושיעור החרדים הלומדים באקדמיה לא צמח.

כמה חרדים לומדים באקדמיה?

מבקר המדינה בדק גם את האופן שבו הממשלה מטמיעה את היעדים לפיתוח בר קיימה (SDGs) בעבודתה. פיתוח בר קיימה נועד לאפשר צמיחה כלכלית ושיפור של איכות החיים, לנו ולדורות הבאים, תוך צמצום חוסר השוויון החברתי ותוך שמירה על משאבי כדור הארץ.

כל המדינות החברות באו"ם, ובהן ישראל, התחייבו לשתף פעולה זו עם זו במאמץ לממש 17 יעדים ויותר ממאתיים מדדים שנקבעו לפיתוח בר קיימה עד לשנת 2030. אלא שהמבקר מצא שממשלת ישראל מפגרת מאחור יחסית למדינות אחרות בהטמעת היעדים הללו בעבודתה.

פיתוח בר קיימה בישראל