אגף שיקום נכים (אגף השיקום או האגף) במשרד הביטחון (משהב"ט) מופקד על הטיפול בנכי צה"ל וכוחות הביטחון (נכי צה"ל), על שיקומם ועל שילובם באופן מיטבי בחברה, כמוגדר בחוק הנכים (תגמולים ושיקום), התשי"ט-1959.
באפריל 2021 איציק סעידיאן, נכה צה"ל, הצית את עצמו מול מטה אגף השיקום. במאי אותה שנה החליטה הממשלה על רפורמת "נפש אחת", שמטרתה להביא לשיפור משמעותי של הטיפול והשיקום הניתנים לנכי צה"ל ומערכת הביטחון. תקציב הרפורמה לשנים 2021 - 2022 היה 1.5 מיליארד ש"ח (מתוכם 300 מיליון ש"ח עבור תקציב חד-פעמי).
במסגרת יישום הרפורמה הקים משהב"ט במהלך שנת 2021 תשעה תתי-צוותים לגיבוש המלצות בנושאים שונים לצורך מימוש הרפורמה: שיפור השירות לנכי צה"ל, מכלול ההכרה והטיפול בנפגעי פוסט-טראומה, יחסי הגומלין עם צה"ל ורציפות הטיפול, הליכי ההכרה בנכי צה"ל, הוועדות הרפואיות (לקביעת דרגת נכות), שיפור השירות הרפואי לנכי צה"ל, סל הזכאויות בתחום הדיור, שיקום תעסוקתי וסל הזכאויות בתחום הרכב והניידות. בהמשך הכין משהב"ט תוכנית עבודה למימוש הרפורמה ובה כ-70 משימות.
בשנת 2022 טיפל אגף השיקום בכ-60,000 נכים שדרגת נכותם 20% ומעלה, ובכלל זה בכ-15,300 בעלי פגיעת ראש או פגיעה נפשית או הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD). נכון למאי 2023, כ-7,800 נכי צה"ל מוכרים בגין PTSD.
דוח זה הוכן לפני פרוץ מלחמת "חרבות ברזל". נכון לסוף נובמבר 2023 טיפל אגף השיקום בכ-2,150 בקשות להכרה בנכות בעקבות המלחמה ואף הכיר בהליך מקוצר בכ-2,000 בקשות. במועד השלמת כתיבת דוח ביקורת זה טרם הסתיימה המלחמה, ולפיכך טרם התברר המספר הסופי של הנפגעים. הליקויים והפערים המפורטים בדוח זה, הנכונים לעיתוי שלפני פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", ממחישים בצורה חדה את חשיבות הביקורת ונותנים משנה תוקף לחשיבות השלמת יישומה של רפורמת "נפש אחת" בכלל ובעת הזו בפרט, נוכח הגידול באוכלוסיית נכי צה"ל וכוחות הביטחון.