לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

אירוע ההצפה בבת חפר - היבטים בהיערכות ובטיפול

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
הצפה; גדר הפרדה; ניקוז; איו"ש; נחל שכם

תקציר

בשנת 1994, בתקופת אירועי האינתיפאדה הראשונה, הקים משרד הביטחון בגבולו המזרחי של היישוב בת חפר  חומה נגד ירי שטוח מסלול מאזור טול כרם (להלן - החומה נגד ירי). החומה נגד ירי מהווה את אחד המקטעים של גדר ההפרדה (להלן - גדר ההפרדה), שהוקמה בין ישראל לבין איו"ש.

נחל שכם זורם מאזור העיר שכם, בתוואי החוצה את איו"ש בשטחי A, B ו- C לאורך של כ-30 ק"מ , מערבה לתחום מדינת ישראל ודרומית לבת חפר, ועד לנקודת השפך בנחל אלכסנדר שבעמק חפר. אגן ההיקוות של הנחל נמצא בשטחי איו"ש סמוך לבת חפר ומזרחית לגדר ההפרדה. בהתחשב בתוואי הגיאוגרפי של נחל שכם, האחריות לפעולות הניקוי והניקוז של הנחל נחלקת בין ישראל והרשות הפלסטינית. כפי שעלה, התושבים הפלסטינים באיו"ש המתגוררים סמוך לנחל שכם, נוהגים להזרים ביוב ולהשליך פסולת רבה לאפיק הנחל, ועובדה זו יוצרת מפגע קשה המחייב מפעם לפעם פעולות ניקיון וניקוז של הנחל.

ב-8.1.13, עקב מזג אוויר סוער מאוד וחריג, שבמהלכו ירדו גשמים כבדים במשך שעות רבות, עלה נחל שכם על גדותיו כתוצאה מכך שפסולת רבה שזרמה במורד הנחל נתקעה במעביר המים שבגדר ההפרדה ליד בת חפר. עקב עליית מי הנחל, הוצפו שטחים נרחבים הסמוכים לחומה נגד ירי, ובעקבות לחץ המים קרס חלקה הדרומי של החומה והאזור הדרומי של בת חפר הוצף, ונגרמו נזקים חמורים לרכוש פרטי ולתשתיות ציבוריות ביישוב (להלן - אירוע ההצפה).

פעולות הביקורת

בחודשים פברואר - יולי 2013 בדק משרד מבקר המדינה את ההיערכות והטיפול של הגורמים המעורבים באירוע ההצפה בבת חפר: במערכת הביטחון - משרד הביטחון, מפקדת תיאום פעולות הממשלה בשטחים (להלן - המתפ"ש), המינהל האזרחי באיו"ש (להלן - המנהא"ז) ומינהלת מרחב התפר שבמשרד הביטחון (להלן - מינהלת מרחב התפר); במשרד החקלאות ופיתוח הכפר (להלן - משרד החקלאות) ברשות ניקוז ונחלים שרון (להלן - רשות הניקוז שרון) ובמועצה האזורית עמק חפר.

בעקבות תלונה של תושב בת חפר, שהלין בפני נציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה על טיפול רשויות המדינה ומשרד הביטחון למניעת האירוע ועל הסיוע החלקי שהושיטו לתושבים לאחריו, כטענתו, החליט מבקר המדינה על הרחבת הטיפול בתלונה לכלל ביקורת. זאת מחמת הפוטנציאל לפגיעה בחיי אדם באותו אירוע ועקב הנזקים החמורים שגרמה ההצפה לתשתיות ציבוריות ולרכוש פרטי של תושבים מבת חפר וגם כדי לשפר את ההיערכות של כל הגופים הנוגעים בדבר לטיפול באירוע חריג דומה בעתיד.

הביקורת התמקדה באירוע ההצפה באזור בת חפר ולא בדקה אירועים נוספים באזורים וביישובים אחרים, שנפגעו אף הם באותה סערת גשמים, וגם לא התייחסה לעניין הטיפול הפיזי והכספי בתושבי בת חפר והאזור, שבתיהם ורכושם נפגעו כתוצאה מהאירוע.

עיקרי הממצאים

א.  פעולות הגופים המעורבים לפני האירוע

משרד הביטחון, המתפ"ש, המנהא"ז ומינהלת מרחב התפר - הגופים האחראים לטיפול בנחל שכם הזורם באיו"ש, וגם משרד החקלאות ורשות הניקוז שרון - הגופים העיקריים האחראים לטיפול במקטע של נחל שכם ממערב לגדר ההפרדה, מודעים זה שנים לבעיות הניקוי והניקוז של הנחל בעונת הגשמים. ברם, לא נמצא, כי כל הגופים האמורים פעלו לפתרון הבעיה על בסיס תכנית כוללת, משולבת ומשותפת. הפעולות שנקטו אותם גופים, חרף היקפם וההשקעה הכספית שנבעה מכך, לא שימשו פתרון מערכתי לבעיית הנחל, ובמקרים רבים הם פתרו את הבעיה לטווח הקצר ובאופן "נקודתי".

ב.  פעולות הגופים המעורבים אחרי האירוע

גם לאחר אירוע ההצפה טרם פתרו הגורמים המעורבים, בנושא זה, משרד הביטחון, המתפ"ש, המנהא"ז, מינהלת מרחב התפר, משרד החקלאות ורשות הניקוז שרון, את בעיית ההצפה של נחל שכם באירועים חריגים. משכך, עולה חשש, כי אירועים דומים עלולים לפקוד שוב את האזור ולגרום לפגיעות בנפש ולנזקים חמורים ברכוש ובתשתיות. נוסף על כך, שיתוף הפעולה בין הגורמים המעורבים בנושא זה באיו"ש לבין הגופים המטפלים בתחום זה בישראל, ובעיקר משרד החקלאות ורשות ניקוז ונחלים שרון, לוקה בחסר.

בביקורת לא נמצא, כי משרד הביטחון ומינהלת מרחב התפר בדקו את עמידות גדר ההפרדה בפני לחץ מים במקרה של הצפה, ואף לא נמצא שהם דנו במציאת פתרונות אפשריים לחיזוק גדר ההפרדה ולמניעת קריסתה בעת עליית הנחל על גדותיו כפי שהיה באירוע ההצפה.

יתר על כן, מהתייחסויותיהם של משרד הביטחון, המתפ"ש, המנהא"ז ומינהלת מרחב התפר לאירוע ההצפה עולה, כי עמדתם היא שאין הם נושאים באחריות שלמה וכוללת לפתרון הבעיה של ניקוי וניקוז נחל שכם, וזאת, לטענתם, משום שנחל שכם זורם ברובו בתחומי הרשות הפלסטינית באיו"ש, ולכן האחריות בנושא זה חלה על הרשות הפלסטינית.

משרד מבקר המדינה מציין לחיוב, כי מתגובתו של מנכ"ל משרד הביטחון מאוקטובר 2013 למשרד מבקר המדינה בעקבות הביקורת עולה, כי לאחר אירוע ההצפה הוא הנחה לנקוט צעדים מעשיים לשם טיפול בבעיה והסדרת המצב. לאחר סיום הביקורת, בדצמבר 2013, מסרה מינהלת מרחב התפר למשרד מבקר המדינה, כי המינהלת כבר השלימה פעולות הנדסיות בגדר ההפרדה החוצה את נחל שכם בסמוך ליישוב בת חפר באופן שאמור למנוע את הישנות אירוע ההצפה וזאת כפי שהנחה מנכ"ל משרד הביטחון.

סיכום והמלצות

יש לראות באירוע ההצפה בבת חפר משל לבעיה רחבה יותר של ניקוז נחלים הזורמים מאיו"ש לישראל. לכן על כל הגורמים המעורבים בנושא זה, משרד הביטחון, המתפ"ש, המנהא"ז, מינהלת מרחב התפר, משרד החקלאות ורשות הניקוז שרון, להפיק מאירוע ההצפה בבת חפר את כל הלקחים הראויים כדי ללמוד על הטיפול הדרוש בכל הנחלים הזורמים מאיו"ש לישראל. זאת, בפרט משום שהטיפול בעניין זה באיו"ש משפיע משמעותית על המתרחש בתוך ישראל, ועשוי למנוע או להפחית פגיעה אפשרית ביישובים הסמוכים לתוואי זרימת נחלים, ולפתור בעיות מתחום הגנת הסביבה.

משרד מבקר המדינה מציין, כי מאחר ששר הביטחון הוא השר הממונה מטעם הממשלה על צה"ל (שבמסגרתו פועלת מינהלת מרחב התפר), ומשום שהמתפ"ש כפוף לשר הביטחון, הרי שמשרד הביטחון הוא הגורם המתאים ביותר לרכז את הטיפול בנושא זה, במשותף עם משרד החקלאות ורשות הניקוז שרון. זאת כדי להבטיח טיפול מערכתי, משותף ומתואם, וככל שניתן בשיתוף פעולה עם הרשות הפלסטינית.

כמו כן, על משרד הביטחון, בשיתוף הגופים המעורבים בבעיית הניקוי והניקוז של נחל שכם - המתפ"ש, המנהא"ז, מינהלת מרחב התפר, משרד החקלאות ורשות הניקוז שרון - לשקול יחדיו דרכים חלופיות כיצד לטפל באירועים של גשמי זעף הנצפים להיות חריגים במיוחד; וכדי להורות, על פי הצורך, על ביצוע פעולות נוספות כדי למנוע הצפות כדוגמת ההצפה בבת חפר, וכל זאת כפי שגם הנחה מנכ"ל משרד הביטחון באוקטובר 2013. על גופים אלה לדון במשולב בעניין הנדון כדי לגבש תכנית פעולה מערכתית רב-שנתית, משותפת ומגובת תקציב, אשר תבטיח טיפול הולם בבעיה של ניקוז נחלים בכל האזור כדי למנוע אירועים חריגים כדוגמת ההצפה בבת חפר. ככל שהדבר יתאפשר, כאמור, יש לפעול בנושא זה במשותף עם הרשות הפלסטינית.

מאחר שמשרד הביטחון החליט בעבר שלא להחליף את החומה נגד ירי מול בת חפר בקטע תקני של גדר ההפרדה, ומאחר שאגן ההיקוות של נחל שכם צמוד לחומה זו, על משרד הביטחון ומינהלת מרחב התפר, האחראית לתחזוקת גדר ההפרדה, לבחון אם יש צורך בשדרוג החומה נגד ירי, והאם ניתן לטפל בבעיה באמצעות פתרונות הנדסיים חלופיים; וזאת, על פי הצורך, במשולב עם גורמים מקצועיים דוגמת רשות הניקוז שרון.

משרד מבקר המדינה מציין לחיוב, כי מתגובתו של מנכ"ל משרד הביטחון למשרד מבקר המדינה בעקבות הביקורת עולה, כי הוא הנחה לנקוט צעדים מעשיים לשם טיפול בבעיה והסדרת המצב, וכי מתגובת מינהלת מרחב התפר עולה, כי היא כבר נקטה צעדים בנושא זה באופן שימנע אירוע דומה בעתיד, כפי שהנחה מנכ"ל משרד הביטחון.