תקצוב מלאי - הטובין המוחזקים בידי הממשלה מורכבים משתי קבוצות עיקריות מלאי מזון, הנרכש ומנוהל על ידי מינהל הסחר הממשלתי שליד משרד התעשייה, המסחר והתיירות, ומלאי שהוא טובין הדרושים לתפעול ייעודי של משרדי ממשלה בעיקר על ידי יחידות המוגדרות כ"מפעלים עסקיים" או כ"משק סגור", כגון מפעלי התקשורת, הרכבת והמדפיס הממשלתי. מלאי זה אינו כולל את מלאי הדלק העומד לרשות המשק.
תמריצי מס - סדרי תקצוב - הממשלה מעניקה תמריצים לעידוד פעולות, המיועדות להשגת יעדים לאומיים בשטחי הכלכלה והחברה בדרך של מתן מענקים או הלוואות בתנאים נוחים. עידוד ממשלתי בדרך אחרת, הוא מתן הלות מס, החל על הפעולה שאותה רוצים לעודד, או על הרווחים הבאים ממנה. הקלות אלה ניתנות בדרך של פטור ממס, שיעור מס מופחת, ניכוי פחת מואץ, זיכוי מיוחד ממס, ודחיית .מועד תשלום המס או מועד החיוב בו (להלן- תמריצי מס). תמריצי המס מעוגנים בפקודת מס הכנסה ובחוקים אחרים, והם מכוונים בעיקר לעידוד השקעות עסקיות, לעידוד חסכון, להבטחת הכנסה ולעידוד תעסוקה. ישנם גם תמריצי מס אחרים, המכוונים לרווחת האזרח וביניהם: פטור והנחה במס החל במכירת דירת יחיד ונכוי להוצאות רפואיות מיוחדות. תמריצי מס הם ברוב התחומים בבחינת חלופה להוצאה מאוצר המדינה בדרך של מענק, הלוואה בתנאים מועדפים, או מתן סובסידיה להלוואות במסגרת הסדרים של ביטוח הצמדה. על כן מכונים תמריצי מס אלה "הוצאות מס".
המשך קריאה בקובץ המצורף.
מימון הרשויות המקומיות - התקציב הרגיל של הרשויות המקומיות המהווה את המסגרת הכספית לפעולותיהן השוטפות, ממומן בעיקר מהכנסות ישירות, שהרשות המקומית עצמה גובה בצורת מסם, אגרות, היטלים והכנסות מנכסים; מהכנסות מועברות על-ידי הממשלה לפי חוק או הסכם. אלה הן העברות לרשויות המקומיות של חלק מכלל הכנסות המדינה ממסים, משתלומי חובה ואגרות כתמורת ארנונת רכוש, ממס שבח מקרקעין ומתוספת המס, אגרות ורשיונות רכב ותמורת היטל סעד ונופש; ממענקים ממשרד הפנים, כולל חלק מההכנסות המועברות; מהשתתפות משרדי ממשלה מתקציביהם, במימון שירותים ממלכתיים, בעיקר שירותי חינוך, סעד ובריאות. מקור מימון נוסף לתקציבים הרגילים של הרשויות הם מילוות שמאשר להן משרד הפנים.
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, היו הוצאות הרשויות המקומיות לפי תקציביהן הרגילים בשנת 1976, בסכום כולל של 7.347 מיליון ל"י, לעומת 5.167 מיליון ל"י בשנת הכספים 1975, שיעור גידול של 42%. לפי הערכת משרד הפנים, ההוצאות של הרשויות המקומיות בשנת הכספים 1977, היו כ-10,440 מיליון ל"י. בשנת הכספים 1978 יגיעו הוצאות הרשויות, לפי הערכות מינואר 1979, ללמעלה מ-16 מיליארד ל"י (ראה להלן).
המשך קריאה בקובץ המצורף.