לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

המחלקה לאיגוד שיתופי; השתתפות בהוצאות של מוסדות להכשרה מקצועית

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
פקודות ארגון; מינהל; פיקוח; התחשבנות כספית

תקציר

​המחלקה לאיגוד שיתופי - 1. בפיתוח המשק של ישראל, הן לפני הקמתץ המדינה, והן לאחריה, יש לתנועה לאיגוד שיתופי חלק חשוב, במיוחד בשטחי ההתיישבות החקלאית, המלאכה, הצרכנות, והתחבורה. המסגרת החוקית לפעולה קואופראטיבית היא פקודת האגודות השיתופיות והתקנות שהותקנו על פיה. שר העבודה והרווחה ממונה על ביצועה בידי המחלקה לאיגוד שיתופי. בשנת 1977 היו רשומות בארץ ,915 אגודות, לפי החלוקה לתחומי פעולה שלהלן: 

המשך קריאה בקובץ המצורף. 

השתתפות בהוצאות של מוסדות להכשרה מקצועית - 1. על פי חוק החניכות, תשי"ג-1953, נער שעדיין לא הגיע לגיל 18 ושאינו בוגר בית ספר מקצועי לא יועבד במקצועות שהוכרזו על ידי שר העבודה כמקצועות החניכות, אלא כחניך. חניכות היא רכישת מקצוע על ידי עבודה מעשית מודרכת ועל ידי לימוד בשיעורי מקצוע והשכלה כללית הקשורה לכך, שאושרו על ידי השר. בהתאם לתקנות שהותקנו לגבי מקצועות החניכות השונים, תקופת החניכות נעה בין 15 לחודש לבין 4 שנים. משרד העבודה והרווחה (להלן- המשרד), באמצעות האגף להכשרה ולהשתלמות מקצועית (להלן- האגף), מופקד על פעולות להכשרה ולהשתלמות מקצועית בדרך החניכות, על צורותיה השונות, כשהעיקריות הן בתי ספר לחניכים ובתי ספר תעשייתיים.

במסגרת בתי ספר לניכים עובדים החניכים במפעלים שונים במשך חמישה ימים, ויום אחד מוקדש ללימודים עיוניים בבתי הספר. תקופת החניכות בכל מקצוע נמשכת בהתאם לנקבע. בבתי ספר תעשייתיים הן ההכשרה המקצועית והן ההכשרה העיונית ניתנות במפעלים גדולים שבהם מועסקים הנערים תוך כדי עבודת הייצור. מפעלים קטנים, שאינם יכולים לקיים בית ספר במסגרתם, שולחים את הנערים ללמוד בכיתות הפועלות בבתי הספר לחניכים, לפי תכנית לימודים של בתי ספר תעשייתיים.

הלימודים במסגרת בית הספר לחניכים נערכים בשיתוף עם ארגונים לחינוך מקצועי (להלן- הארגונים). הלימודים העיוניים מתקיימים במוסדות של ארגונים אלה. הלימודים בבתי ספר תעשייתיים נערכים תוך שיתוף בין המפעלים והארגונים, כאשר האגף קובע את תוכניות הלימודים בכל אחת ממסגרות החינוך האמורות, מפקח על הפעלתן על ידי הארגונים והמפעלים ומכסה חלק מהוצאות התיפעול של בתי הספר.

2. בחודשים אוקטובר ונובמבר 1978 בדק משרד מבקר המדינה בהנהלת האגף ובשלושה סניפים מחוזיים - ירושלים, תל אביב וחיפה - את סדרי ההתקשרות עם שלושה ארגונים שהפעילו בתי ספר לחניכים ובתי ספר תעשייתיים בשנות הלימודים תשל"ז ותשל"ח, ואת ההתחשבנות איתם. נושאי ההכשרה מקצועית לנוער נדונו בעבר בדו"חות השנתיים הבאים של מבקר המדינה: דו"ח 18 (עמ' 397) הנושא הכשרה מקצועית בדרך החניכות; דו"ח 19 (עמ' 411) הנושא הכשרה מקצועית באמצעות גורמים ציבוריים; ודו"ח 27 (עמ' 474) בנושא התקציב וביצועו.