פיתוח מיתחם בירושלים באמצעות ארגון קבלנים - בתחילת שנות השבעים ביקש ארגון קבלנים (להלן: הארגון) ממינהל מקרקעי ישראל (להלן: המינהל), שיקצה לחברי הארגון קרקע בירושלים לשם הקמת בנייני מגורים למכירה בשוק החופשי; לפי תכנית הארגון נועדה בנייה זו להקל על מצוקת הדיור בעיר באמצע שנות השבעים על ידי הקמת 4,000 יחידות דיור. מאחר שבירושלים היה מחסור בקרקע מפותחת, הרשה מנהל המינהל, לארגון במאי 1972 , להתחיל בתכנון מיתחם במערב העיר בשטח של כ-800 דונם, בתיאום עם מחלקת התכנון של המינהל. מועצת מקרקעי ישראל דנה בעניין ביולי 1972 והחליטה להטיל על הארגון את תכנון המיתמם ופיתוחו, לפי התנאים שעיקרם להלן:
הארגון יסיים את פיתוח השטה תוך שלוש, שנים ממועד חתימת ההסכם. את עבודות הפיתות ימסור, הארגון על פי מכרזים פומביים, המינהל יחזיר לארגון את הוצאות הפיתוח, יחסית לגודל שטח הקרקע, שיישאר ברשות המינהל. מחציתו של השטח שיפותח יוקצה ללא מכרז לחברי הארגון, שיומלצו על ידיו, במחיר, שייקבע על פי הערכת השמאי הממשלתי. כל שטח, שהארגון לא ימליץ להקצותו למועד מסוים, תוך שלושה חדשים מגמר הפיתוח יוקצה על ידי המינהל במכרזים פומביים. המינהל לא יאשר העברת זכויות בקרקע מחבר ארגון אחד למשנהו. המחצית השנייה, כל תכנית בנייה טעונה אישור ; שלא הוקצתה לארגון, תוקצה על ידי המינהל במכרזים פומביים המינהל מראש.
הפרשי ערך קרקע - מחירי הקרקעות לשיכונים ציבוריים, שהוקצו על ידי מינהל מקרקעי ישראל עד שנת 1974 נקבעו לפי טבלה, שאושרה מידי שנה על-ידי שר האוצר, שר החקלאות ועל ידי שר השיכון, והיו בחזקת מחירים נתמכים. לשנת הכספים 1973 לא נקבעה טבלה והוסיפה להיות בשימוש הטבלה לשנת הכספים 1972 . בשנת 1974 הוחלט על מדיניות חדשה, שלפיה מחירי הקרקע יהיו ריאליים, לפי טבלה שאותה יקבע השמאי הממשלתי אחת לשנה. כדי למנוע עלייה תלולה במחירים, הופעלה המדיניות הדרגתית; בשנת הכספים 1974 נקבע מחיר הקרקע ב-50% מהנקבע על פי השומה, בשנת הכספים 1975, ב-75%; החל בשנת הכספים 1976 ב-100% (ראה גם דו"ח שנתי 28, עמ' 468- 469).
הכנת הטבלה לשנת הכספים 1974 לפי המדיניות החדשה התעכבה והיא פורסמה רק באוקטובר 1974 . בשל כך החליט משרד השיכון על הסדר זמני, שלפיו בתחשיב של מחירי דירות, שטרם הוצאו למכירה ביום 1.4.197 , יוכפל מחירו של מרכיב הקרקע כנקבע בשנת הכספים 1972. הסדר זה נקבע בתאום עם המינהל.
המשך קריאה בקובץ המצורף.