תכנון ענפי הלול והרפת - 1. ענפי הלול והרפת הם מהגדולים שבענפי המשק החקלאי הישראלי; ערך הייצור בהם הסתכם בשנת הכספים 1976 בכ-4.4 מיליארד ל"י - למעלה משליש מערך הייצור החקלאי באותה שנה. ענפים אלו פועלים במסגרת של תכנון ייצור כולל, תוך הקצאה של מכסות ייצור אישיות לחקלאים, וזאת כדי להבטיח שלא יווצרו עודפים או, לחלופין, מחסור 'במוצרים, תופעות העלולות לגרום הפסדים לחקלאים ולמשק הלאומי, או להשפיע על הוצאות הצרכנים.
בדרך כלל, מחירי המכירה של מוצרי ענפי הלול והרפת נקבעים באישור הממשלה והם נמוכים מעלות המוצרים; הממשלה מכסה את ההפרש בדרך של תמיכות. בשנות הכספים 1976 ו-1977 שולמו תמיכות. ישירות לשני הענפים האמורים בסכום כולל של 1.2 מיליארד ל"י ו-1.6 מיליארד ל"י, כסדרן, והן הסתכמו בכ 800/0 מכלל התמיכות הישירות, ששולמו למגזר החקלאי. בתקופה אפריל-דצמבר 1978 שולמו תמיכות ישירות בסכום כולל של 2.3 מיליארד ל"י. בתקציב המדינה המעודכן ל-1978 הועד למטרה זו סכום כולל של 3 מיליארד ל"י.
המשך קריאה בקובץ המצורף.
השימוש בחומרי הדברה והשפעתו על בריאות הציבור - 1. שיטות הגידול החקלאי האינטנסיביות, שלפיהן מושקעות תשומות. גבוהות ליחידת שטח, הפכו את החקלאות לפגיעה יותר להשפעות מזיקים, מחלות ועשבים. כדי להתגבר על כך הולך ומתרחב השימוש בחומרי הדברה, ובמיוחד בחומרים כימיים. שיטות חילופיות להדברה באמצעים כימיים, כגון פיתוח זנים עמידים והדברה ביולוגית, הן מועטות ומוגבלות. השימוש בחומרי הדברה כימיים בישראל הוא מהנרחבים בעולם בשל האינטנסיביות בגידול ועקב רציפות הגידולים במגוון רב ובחלקות קטנות יחסית, היוצרים תנאים אופטימאליים להתרבות מחלות, מזיקים ועשבים.
בחומרי ההדברה נעשה שימוש גם בגידול בעלי חיים- משק העופות, הבקר והצאן במיוחד בשל הצורך בהדברת טפילים, המעבירים מחלות ופוגעים בתנובת בעלי החיים.
לצד ההישגים בהדברת מזיקים, מחלות ועשבים כתוצאה משימוש בחומרי הדברה, קיימות, בעיקר במקרים של שימוש נרחב בהם, תופעות לוואי בלתי רצויות- הימצאות שאריות של חומרי הדברה בתוצרת חקלאית ובמזון, העלולות לגרום נזקים לבריאות האדם. השאריות הן תוצאה של שימוש מכוון בחומרי הדברה להגנה על הצומח והחי ולזירוז גידולו, או .של שימוש בהם להגנה על מזון מאוסם. שאריות כאלה עלולות גם להופיע בגידול חקלאי, שגדל בקרקע, שטופלה בעבר בחומרי הדברה; עוד עלולות השאריות להופיע במוצרי בעלי חיים כתוצאה מהזנתם במזון, שטופל בחומרי הדברה.
המשך קריאה בקובץ המצורף.