לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

ענף נפגעי עבודה- מענק במקום קיצבת נכות; ענף נכות כללית- שירותים מיוחדים לנכים

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
תביעות; תשלומים; קצבאות

תקציר

​ענף נפגעי עבודה- מענק במקום קצבת נכות - לפי פרק ג' לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), תשכ"ח-1968; מזכה פגיעה בעבודה- תאונה בעבודה או מחלת מקצוע- את המבוטח לריפוי, להחלמה, לשיקום רפואי ומקצועי. אם כתוצאה מהפגיעה אינו מסוגל לחזור לעבודתו ואף לא לעבודה מתאימה אחרת, ישלם לו המוסד דמי פגיעה בעד פרק זמן, שאינו עולה על עשרים ושישה שבועות בגין פגיעה אחת. נסתיימה תקופה זו, ישלם  המוסד לנפגע קצבה או .מענק, בהתאם לדרגת הנכות. אם דרגת הנכות היא בין 5% ל-20%- מענק; מ-20% * ומעלה, קצבה חודשית. 

לפי סעיף 70(א) לחוק, נכה עבודה, שדרגת נכותו אינה פחותה מ-20%, ולדעת המוסד יש לו הכנסה קבועה המספיקה לפרנסתו או סיכוי מבוסס להכנסה כאמור, רשאי המוסד, בהסכמת הנכה, לשלם לו מענק במקום קצבה. המענק יהיה בסכום המתקבל מהיוון קצבתו של אותו נכה בהתאם להוראות, שקבע שר העבודה והרווחה בתקנות. מכוח סעיף זה הותקנו תקנות הביטוח הלאומי (היוון), תשל"ח-1978. לפי תקנה 11, ניתן להוון את מלוא הקצבה או חלק ממנה (היוון חלקי), ולאורך כל החיים או לתקופה מוגבלת (היוון תקופתי). בתקנה 12 נקבע, כי משתמה התקופה שלגביה נעשה, ההיוון, מתחדשת הזכות לקצבה. המוסד לביטוח לאומי נוהג להוון קצבה לתקופה המסתיימת בהגיע נכה לגיל 65, ואם אשה, ל-60- גילים שבהם קיימת זכאות לקצבת זקנה. 

המשך קריאה בקובץ המצורף. 

ענף נכות כללית- שירותים מיוחדים לנכים - נכה המקבל קצבה במסגרת ענף נכות כללית* וועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי קבעה לו אחוזי נכות רפואית של לפחות 755 והוא תלוי בעזרת הזולת בביצוע פעולות יומיום, זכאי לפי חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשכ"ח- 1968 (פרק ו' 2), לקצבת שירותים מיוחדים. התנאים להשתתפות המוסד וגובה השיעורים נקבעו בתקנות הביטוח הלאומי (מתן שירותים מיוחדים לנכים, התשל"ט-1978). עוד נקבע בהן, כי "עקרת בית נכה" כמשמעותה בתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח עקרת בית בביטוח נכות), תשל"ו-1976, זכאית למחצית הקצבה.  תנאי לקבלת קצבה הוא, שהנכד. אינו מוחזק בדרך כלל במוסד, שבו נותנים שירותי רפואה ,שירותי סעד או שירותי שיקום, ושהוא נמצא בישראל.

הזכאות לקצבת שירותים מיוחדים תוקפה מתום תשעים יום ממועד הגשת הבקשה לקצבה זו, אולם לא לפני שחלפו שישה חודשים מהתאריך הקובע- התאריך שבו נעשה האדם נכה לפי קביעת ועדת הנכות או התאריך שבו הגיע לגיל 18, לגבי מי שנהיה נכה לפני הגיעו לגיל זה. נכים, התקרבים לגיל, שבו הם זכאים לקצבת זקנה, 65 לגבר ו-70 לאשה, חייבים להגיש תביעה לשירותים מיוחדים 90 יום לפחות מהתאריך המזכה אותם בקצבת זקנה, ואז יוכלו להמשיך וליהנות מקצבת השירותים המיוחדים בנוסף לקצבת הזקנה. נכים, המגישים תביעתם לאחר מועד זה, לא יוכלו ליהנות מקצבה זו.

המשך קריאה בקובץ המצורף.