גביית דמי חכירה שנתיים ודמי הסכמה - 1. על פי הוראות חוק יסוד מקרקעי ישראל, אין המינהל רשאי להעביר את הבעלות במקרקעי ישראל שבניהולו אם במכר ואם בדרך אחרת, להוציא חריגים שפורטו בחוק מקרקעי ישראל, התש"ך- 1960. מי שקנו דירות בבניינים, שהוקמו על ידי חברות בנייה או בנו בתים על הקרקעות האמורות, חותמים עם המינהל על חוזה חכירה, בדרך כלל לתקופה של 49 שנים; חוכרים כאמור משלמים למינהל דמי חכירה שנתיים. כמחצית מהמשתכנים משלמים את דמי החכירה במישרין למינהל. חוכרים שקיבלו משכנתא בבנק לרכישת דירותיהם משלמים באמצעות הבנק את דמי החכירה השנתיים, בצירוף לתשלומיה לסילוק המשכנתא חברת "עמידר" וחברה משכנת אחרת משלמות החברות למינהל.עד לתחילת שנת הכספים 1974 גבה המינהל, מחברות בנייה ומקבלנים (להלן יזמים)
עד לתחילת שנת הכספים 1974 גבה המינהל, מחברות בנייה ומקבלנים (להלן- יזמים) דמי חכירה ראשוניים בשיעור, 80% מערך הקרקע בעת הקצאתה לבניית שיכונים ובתי דירות. דמי החכירה השנתיים מהווים 5% מיתרת ערך הקרקע- 20%- שלא שולמה. בהתאם להחלטת מועצת מקרקעי ישראל (להלן- המועצה) בעניין הקצאת קרקע להקמת שיכונים ציבוריים רוויים (בית המכיל לפחות ארבע דירות) גובה המינהל, מזימים, החל בשנת 1974, דמי חכירה מראש לכל תקופת החכירה, השווים ל-91% מערך הקרקע בעת ההקצאה (להלן- דמי חכירה מהוונים). חוכרים שקנו דירות בבתים שהוקמו על קרקע שבעבורה שולמו דמי חכירה מהוונים, פטורים מתשלום דמי חכירה שנתיים ודמי הסכמה.
המשך קריאה בקובץ המצורף.
הקצאת קרקעות לחברות להקמת בנייני מגורים - 1. בתוקף מעמדו של המינהל על פי חוק מינהל מקרקעי ישראל, התש"ך-1960, ועל פי האמנה שנחתמה בין מדינת ישראל לבין הקרן הקיימת לישראל (להלן- קק"ל) בשנת 1961 , קיבל על עצמו המינהל להכיר בזכויות יזמים או חוכרים לפי הסכמים בני-תוקף, שנחתמו בינן לבין קק"ל, בתקופה שלפני קום המינהל, ב-1961. בתקופה שקדמה להקמתו העמידה קק"ל לרשותן שלו כמה חברות בנייה, שטחים בהיקף ניכר להמקת בניינים למטרות דיור ושיכון.
במאי 1965 קיבלה הממשלה שורת החלטות בנושא מדיניות הקרקע בישראל, אשר ביצוען הוטל על המינהל. לגבי קרקע עירונית נקבע, שהיא תימסר בדרך של חכירה בלבד, למעט קרקעות שהממשלה תחליט על מכירתן, כפוף להוראות החוק. היא תימסר רק לאחר שהושלם תכנונה, ולפי הייעוד שנקבע לה בתכנון על פי חוק התכנון והבנייה, התשכ"ה-1965; ערכה של קרקע עירונית הוא ערכה הריאלי, דהיינו ערך הקרקע במכירה ממוכר מרצון לקונה מרצון, על פי הערכת השמאי הממשלתי; מסירת קרקע עירונית, למעט קרקע המיועדת למטת ציבוריות, תיעשה בדרך של מכרז פומבי.
המשך קריאה בקובץ המצורף.