בישראל מצויות כ-2,500 נשים המכורות לסמים, בהן כ-660 נשים המקבלות טיפול תרופתי ממושך במתדון או סובוטקס במרכזי טיפול של משרד הבריאות. מדי שנה בשנה נולדים בישראל לפחות 100 תינוקות לאימהות מכורות לסמים. מפרסומי משרד הבריאות עולה כי לעתים קרובות יילודים אלה סובלים לאחר הלידה מתסמונת גמילה מסמים, תופעת "מוות בעריסה" שכיחה אצלם יותר, והם עלולים לסבול מליקויים התפתחותיים ומליקויי למידה.
פעולות הביקורת
משרד מבקר המדינה בדק במחצית השנייה של שנת 2009 את הטיפול של גורמי הרווחה והבריאות בנושא היילודים לאימהות מכורות לסמים. לצורך הבדיקה אסף משרד מבקר המדינה מידע על יילודים אלה במשרד הבריאות, במשרד הרווחה והשירותים החברתיים (להלן - משרד הרווחה), בחמישה בתי חולים ובשבע רשויות מקומיות.
עיקרי הממצאים
1. תסמיני גמילה ביילוד עלולים להתגלות עד שבועיים לאחר הלידה, על כן קיים חשש שיולדת מכורה לסמים שבית החולים לא קיבל לגביה מידע משירותי הרווחה תשתחרר לאחר הלידה מבית החולים בטרם יתגלו ביילוד תסמינים אלו, ובלי שיינתן לו הטיפול הראוי.
מהנתונים שהתקבלו מחמישה בתי חולים עולה כי רק בכ-28% מהלידות של יילודים עם תסמונת גמילה היה לבית החולים מידע מוקדם מרשויות הרווחה על היות היולדת מכורה לסמים. נמצא כי בתקנון עבודה סוציאלית (להלן - תע"ס) לא נקבעה הנחיה ולפיה על העובדים הסוציאליים ליידע בתי חולים בדבר נשים הרות המכורות לסמים הגרות בקרבתם כדי שיוכלו להיערך לטיפול ביילוד. חוסר מידע מוקדם בבתי החולים בדבר נשים הרות המכורות לסמים מגדיל את הסיכון שיילודים בעלי תסמונת גמילה לא יאובחנו ולא יטופלו כנדרש.
2. משרד הבריאות קבע כי ליילודים עם תסמונת גמילה ייעשו הערכה בדבר הצורך בניטור והערכה נוירו-התפתחותית. נמצא כי אף שחלפו יותר מעשר שנים מפרסום הנחיות משרד הבריאות בנושא זה, לא נכללו בתע"ס הנחיות לפקידי הסעד בלשכות הרווחה שברשויות המקומיות לדאוג לביצוע הבדיקות האמורות. למותר לציין אפוא כי פקידי הסעד לא פעלו לביצוע הבדיקות. משרד הרווחה אף לא פנה למשרד הבריאות במטרה לגבש את ההנחיות בתיאום עמו.
3. בחוק הנוער (טיפול והשגחה), התש"ך-1960, נקבע כי פקיד סעד רשאי לבקש מבית משפט להכריז על יילוד שסובל מתסמונת גמילה "קטין נזקק". יש לצפות שככלל קטינים שנולדים עם תסמונת זו יוכרזו "קטין נזקק", תיקבע להם תכנית טיפול וימונה עובד סוציאלי (להלן - עו"ס) לעקוב אחר הטיפול בהם ואחר התפתחותם.
בבדיקת טיפול גורמי הרווחה ב-32 יילודים שנולדו עם תסמונת גמילה לאימהות שטופלו במתדון או סובוטקס בעת הריונן נמצא כי חמישה מהם לא הוכרזו "קטין נזקק", וכי ליילוד אחד אף לא נקבעה תכנית טיפול. עוד נמצא כי שבע מהנשים שנכללו בבדיקה לא היו מוכרות בלשכות הרווחה ביישובים שבהם הן התגוררו, וכי אין אפשרות לדעת אם היילודים הוכרזו "קטין נזקק" ואם הם מצויים במעקב של רשויות הרווחה. משרד מבקר המדינה העביר את נתוני הזיהוי של נשים אלה לפקידת הסעד הראשית לצורך איתורן ובדיקת מצב היילודים.
סיכום והמלצות
מתפקידו של משרד הרווחה לעשות ככל הניתן על מנת שיילודים לאימהות מכורות לסמים יקבלו את הטיפול המיטבי הדרוש להם. תנאי למתן הטיפול הוא הידיעה על כך שהאם מכורה לסמים. משרד מבקר המדינה מעיר למשרד הרווחה כי עליו לבחון בשיתוף משרד הבריאות דרכים להעברת המידע בעניין נשים הרות המכורות לסמים לבתי החולים שבאזורי מגוריהן באופן שישמור על פרטיותה של היולדת מחד-גיסא, ויאפשר הענקת טיפול מיטבי ליילוד מאידך גיסא, ובהתאם לדרכים אלו לקבוע בתע"ס הנחיות בדבר אופן העברת המידע.
על משרד הרווחה ופקידת הסעד הראשית לתאם לאלתר עם משרד הבריאות את אופן הטיפול ביילודים עם תסמונת גמילה ולקבוע בתע"ס הנחיות לפקיד הסעד שברשות המקומית בדבר מעקב אחר ביצוע הבדיקות הרפואיות וההתפתחותיות ליילודים עם תסמונת גמילה שמשרד הבריאות הורה על ביצוען.
עוד על משרד הרווחה לדאוג לכך שתינוקות שנולדו עם תסמונת גמילה יוכרזו "קטין נזקק" כדבר שבשגרה, שתיקבע להם תכנית טיפול, ושימונה עובד סוציאלי למעקב אחר הטיפול בהם ואחר התפתחותם.