השירות לילד ונוער - 1. הטיפול בילד ונוער הוא בידי העובדים הסוציאליים (העוסי"ם), שבלשכות לשירותים חברתיים שברשויות המקומיות (להלן- לשכות מקומיות
). עיקר הטיפול הוא בילדים ובני-נוער עד גיל 18 שהם ללא משפחה, הוזנחו או ננטשו על ידי הוריהם, באים ממשפחות, שלהן בעיות סוציאליות קשות, או סובלים מבעיות התנהגות, והוריהם אינם מסוגלים לטפל בהם.
מטרת הטיפול היא לאפשר לילדים להתפתח ולקבל חינוך כיתר בני גילם. הטיופל ניתן בשני מישורים: במישור הקהילתי ובמישור החוץ-קהילתי. המסגרות הקהילתיות הן: מעונות יום, מועדוניות, משפחתונים, משחקיות ומשפחות אומנה יומית. המסגרות החוץ-קהילתיות הן מעונות פנימייה ומשפחות אומנה.
המשך קריאה בקובץ המשותף.
המכון להכשרת עובדים סוציאליים - משרד העבודה והרווחה מופקד על קביעת קווי תכנון ופעולה של כוח אדם מקצועי בשירותים החברתיים, הניתנים על ידי הממשלה, הרשויות המקומיות ומוסדות ציבוריים ופרטיים. לפי חוק שירותי הסעד, התשי"ח- 1958, עובד, המטפל בנזקק או הקובע את זכאותו, צריך להיות בעל כשירות לעבודה סוציאלית; הכשירות נקבעת בתקנות שירותי בסעד (כשירים לעבודה סוציאלית), התשי"ט- 1959. רואים כשיר לעבודה סוציאלית מי שקיבל תעודת סמיכות מאחד המוסדות שפורטו בתקנות; חלק ממוסדות אלה אינם קיימים עוד ולמעשה הדרישה היום לכשירות היא לתואר אקדמאי או לתעודת כשירות של המכון להכשרת עובדים סוציאליים. המכון הוקם על ידי המשרד בשנת 1949, כדי שיקנה לעובדים שבמשרד וברשויות המקומיות כשירות לעבודה סוציאלית.
בחודשים מאי עד ספטמבר 1983 ערך משרד מבקר המדינה, לסירוגין, ביקורת בהנהלת המכון בירושלים ובשלוחותיו בירושלים, בתל-אביב, בחיפה ובבאר-שבע. ביקורת קודמת על פעולות המכון נערכה באחרונה בשנת 1974 (ראה דו"ח שנתי 25, עמ' 498).
הקרן למפעלי שיקום למוגבלים - הקרן למפעלי שיקום למוגבלים נוסדה על ידי הממשלה, באצמעות אגף השיקום שבמשרד העבודה והרווחה בשנת 1964 (משרד הסעד דאז), כתאגיד, לפי פקודת ההקדשות לצורכי צדקה משנת 1924, והחלה בפעולותיה ב- 1965. לפי החלטת הממשלה, מטרת הקרן היא לארגן, לנהל ולממן מפעלים להעסקת מוגבלים בכושר עבודתם, שהוכרו כנזקקים על ידי לשכות הסעד, כיום לשכות לשירותים חברתיים שליד הרשויות המקומיות.
כאשר הוקמה הקרן, בשנת 1964, היא קיבלה לניהולה מספר מתפרות ששימשו את המחלקה לשיווק ואספקה במשרד הסעד לשעבר, לשיקום נזקקי סעד מוגבלים בכושרם הפיזי והנפשי. בשנת 1974, כאשר נערכה ביקורת בקרן פעלו בניהולה 14 מפעלים שחלקם היו בבעלות הקרן וחלקם פעלו בשיתוף עם הרשויות המקומיות (ראה דו"ח שנתי 24 עמ' 498).
המשך קריאה בקובץ המשותף.