פיצויים למפוני סיני - במשך השנים שלאחר מלחמת שש הימים הוקמו באזורים פיתחת רפיח ודרום סיני, 13 מושבים, שני קיבוצים וכן הישובים העירוניים ימית ואופירה. על פי הסכם השלום עם מצרים מ-26.3.79, היה על ישראל לפנות את אזרחיה משטחים אלה לא יאוחר מיום 26 באפריל 1982. הממשלה הכירה בכך, שיש לשלם פיצויים למפונים, והחלה בתחילת 1979 לנהל משא ומתן עם מהתיישבים מהמיגזרים העירוני והחקלאי- עם כל מיגזר בנפרד- במטרה להגיע לקביעת עקרונות מוסכמים לתשלום הפיצויים. הסיכומים, שנתקבלו במשא ומתן, גובשו ב"מסמכי עקרונות" שהובאו לאישור הממשלה- במארס 1980 לגבי המיגזר העירוני ובנובמבר אותה שנה לגבי המיגזר החקלאי- ועל פיהם הוחל בתשלום מקדמות למתיישבים על חשבון הפיצויים שיגיעו להם.
מבקר המדינה בדק בסוף 1980 את תהליך קבלת ההחלטות המינהליות בעניין העקרונות, שלפיהם ישולמו הפיצויים, והנהלים לקביעתם. הבדיקה העלתה, שלא נחקק חוק מיוחד להסדר העברת מתיישבים ולמתן פיצויים להם, שיקבע מחוייבות חוקית לתשלום הפיצויים, ואת הקריטריונים והנהלים לקביעתם. המבקר עמד על כך, שרשויות רבות טיפלו בנושא בשנים 1987- 1981, ושסדרי הנוהל שנקבעו למשא ומתן ודרך הטיפול בסיכומי הדיונים לא תמיד הלמו את הדרוש ופתחו פתח להתפתחויות לא רצויות (ראה דו"ח שנתי 31, עמ' 371).
המשך קריאה בקובץ המצורף.
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה- מפקד האוכלוסין והדיור 1983- תשלומם לפוקדים - במסגרת התפקידיםהמוטלים על הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על פי פקודת הסטטיסטיקה (נוסח חדש), התשל"ב- 1972, עורכת הלשכה אחת לעשר שנים מיפקד כללי של האוכלוסין והדיור. המיפקד אמור להקיף כל נפש ודירה במדינה ולספק מידע מגוון על האוכלוסיה. עד כה נערכו בארץ ארבעה מיפקדי אוכלוסין: בשנים 1948, 1961, 1972, ולאחרונה במאי 1983, על פי צו הסטטיסטיקה (מיפקד האוכלוסין והדיור) שחתם עליו ראש הממשלה ב- 26.1.83.
מיפקד האוכלוסין והדיור הוא מבצע חד-פעמי מורכב הנערך בהיקף גדול ומחייב תכנון מפורט לכל שלביו ובכלל זה- מיפוי הארץ לאזורים, הכנת שאלונים, הדפסתם ועיבודם למחשב, ארגון והיערכות בשטח. ההכנות למיפקד 1983 נמשכו כשלוש שנים, והן כללו סדרה של ניסויים בהיקף בשטח. הארץ חולקה ל-13 אזורי פקידה, ואלה חולקו לכ-100 אזורי משנה ולתאי פקידה; התא היווה את יחידת הפקידה הקטנה ביותר, שהקיפה 225 משקי בית בממוצע. הפקידה בוצעה על ידי כ-5,500 פוקדים, בפיקוח של כ-1,000 רבי פוקדים ומפקחים. הלשכה הייתה מעוניינת, שלא ייצרו בינה לבין הפוקדים יחסי עובד ומעביד, ולכן חברה עם כל פוקד בנפרד על חוזה ומתן שירותים בקבלנות.
המשך קריאה בקובץ המצורף.