היבטים של המשמעת בצה"ל - "משמעת" היא סדר וציות בקרב חיילים, הנובעים מהכרתם בחובות המוטלים עליהם, מנכונותם לפעול לפי אמות מידה שנקבעו להם, ומדבקותם במערכת הכללים המוסריים וההתנהגותיים המקובלים בחברה, כפי שהכרה, נכונה ודבקות אלה הוקנו להם על ידי חינוך, אימון ודוגמה אישית.
בחודשים מארס- אוקטובר 1986 ערך משרד מבקר המדינה ביקורת על היבטים שונים של המשמעת בצה"ל. נבדוק: קיום מודדים (אינדיקטורים) לרמת המשמעת בצה"ל, השלכות שליליות של חוסר משמעת בתחום פעילות מיבצעית, תאונות למיניהן, ואבטחת נשק ותחמושת. עוד נבדקו סדרי עבודת מטה בהיבט של משמעת, סדרי ביצוע פקודות ואכיפתן.
צמצום כוח אדם בצה"ל - א. מאפריל 1984 עד יוני 1986 צומצם מספר המשרתים בשירות קבע בכ- 9.5%, ומספר האזרחים עובדי צה"ל קטן בכ- 12%. תכנית הצמצומים לשנים 1984 ו- 1985 בוצעה כמתוכנן.
ב. המגמה להשיג שיפור איכותי, בעת הצמצומים, לא הושגה במלואה. תהליך צמצום כוח האדם הושפע מחוסר הנכונות של קצינים צעירים, של מהנדסים ושל חוגרים בעלי מקצוע טכני, ובאיכות מקצועית גבוהה, להמשיך בשירות הקבע. גדל גם מספר המתירים ביזמתם התחייבויות לשירות קבע.
ג. קיצוצי התקציב, שהתבטאו בחלקם בצמצום כוח האדם, גרמו להקטנת סדרי הכוחות ולביטול משימות. לדוגמה בחיל האויר נסגרו יחידות, ובמרכזי שיקום ואחזקה של אג"א בוטל או הוקטן ביצוען של משימות, ונגרמה השבתה חלקית של תשתית ושל אמצעי ייצור.
מניעת השימוש בסמים - הטיפול בבעיית השימוש לרעה בסמים הוא בתחום תפקידיהם של כמה משרדי ממשלה וצה"ל. בדו"ח זה מובאים במרוכז ממצאי ביקורת מפורטים המתייחסים למיגוון תחומי אחריותם של משרדי הממשלה.
אחריותו של צה"ל במניעת השימוש והסחר בסמים היא לגבי החיילים המשרתים בו. למניעת השימוש בסמים בצה"ל חשיבות מיוחדת, משום שהשימוש פוגע ביכולתו של החייל למלא כראוי את תפקידיו. השימוש בסמים מביא גם הזדקקות לכסף העלולה לגרום מעורבות בעבריינות פלילית אחרת. כן נחשף המשתמש לפיתויים שונים, העלולים להפוך אותו לסיכון בטחוני. קצין הרפואה ראשי משמש קצין מטה בנושא סמים. הביקורת נעשה בחודשים אפריל- אוגוסט 1986. היא נערכה במפקדת קצין רפואה ראשי (מקרפ"ר), מפקדת קצין חינוך ראשי (מקח"ר), משטרה צבאית חוקרת (מצ"ח), מחלקת ביטחון שדה (מחב"ש) והפרקליטות הצבאית הראשית (פצ"ר).
בשנת 1973 מונתה ועדת סמים בצה"ל ונקבע, כי היא תכונס על ידי קצין רפואה ראשי על פי הנסיבות, אך לא פחות מאשר אחת לשלושה חודשים. מאז שנת העבודה 1983 התכנסה ועדת הסמים שלוש פעמים בלבד.