לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

ממצאי מעקב- פיקוח על הגבלים עסקיים; הלוואות פיתוח למפעלי תעשייה

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
אכיפת חוק; הסדרים כספיים; פיקוח; מונופול; השקעות

תקציר

​ממצאי מעקב- פיקוח על הגבלים עסקיים - הביקורת בנושא הפיקוח על הגבלים עסקיים נערכה בחדשים מארס- יוני 1984 ופורסמה בדו"וח השנתי 35 של מבקר המדינה בעמ' 709. 

הביקורת שפורסמה בדו"ח השנתי 35 התייחסה בעיקר לנושאים אלה: אופן ניהול מירשם ההסדרים הכובלים, שאינו מאפשר לציבור שימוש נוח בו; אי נקיטת הליכים לביטול הסדרים כובלים שאושרו ללא שהוגבלו בזמן; העדר רישום של כל התלונות שהגיעו לממונה על ההגבלים העסקיים (להלן- הממונה); חוסר ההקפדה על רישום נימוקי החלטותיו של הממונה בדבר אי העמדה לדין ועל מתן הודעה על כך למתלוננים; הצורך בהגברת המודועת לחוק ההגבלים העס'יים התשי"יט- 1959 (להלן- החוק) בקרב משרדי הממשלה והחברות הממשלתיות; העדר פעולות יזומות על ידי הממונה לגילוי עבירות על החוק; הצורך בבדיקת הדו"חות הכספיים של בעלי המונופולין ובבדיקת מחירי תוצרתם.

בנובמבר 1986 ערך משרד מבקר המדינה מעקב שתכליתו לבדוק באיזו מידה תוקנו הליקויים שהועלו בדו"ח. 

הלוואות פיתוח למפעלי תעשייה - כדי לעודד את פיתוחו של משק המדינה וצמחתו הכלכלית, תמכה המדינה בהשקעות בו בין היתר במתן הלוואות פיתוח בשיעור של 40% מההשקעה להקמת מפעלים ו-30% מההשקעה בהרחבתם. הלוואות הפיתוח ניתנו באמצעות הבנקים המסחריים ועל אחריותם מתוך פקדונות שהפקיד אצלם החשב הכללי שבאוצר, (להלן- החשכ"ל) למטרה זו. 

בחודשים אפריל-ספטמבר 1984, בדק משרד מבקר המדינה לסירוגין את דרכי האישור והביצוע של הלוואות הפיתוח. להלן עיקרי המימצאים:

1. לא בכל המקרים הקפיד המשרד לבדוק בדיקה יסודית את כדאיות ההשקעה מבחינת המשק בכללו, לפני אישור הלוואת הפיתוח. 2. הליך האישור של הלוואות הפיתוח עבור התייקרויות בהשקעה מסורבל הוא, מכביד על היזם, גורם לשחיקה בהלוואה ואינו מהווה כלי פיקוח על מהות ההשקעה. 3. לא בכל מקרה הקפיד המשרד, על קיום הכללים, שקבעו הוא עצמו והחשכ"ל, בדבר שיעור ההלוואה מן ההשקעה, בדבר תקופת פירעון ההלוואה ובדבר מימון רכישת ציוד משומש במסגרת תכנית ההשקעות. 4. הליך השחרור של כספי ההלוואות למפעלים על פי דו"חות הביצוע שהם מגישים הוא ארוך ומביא לידי שחיקה ניכרת בשווי ההלוואות. 5. החשכ"ל והמשרד אינם עורכים באופן שוטף ביקורות בבנקים, כדי לבדוק אם שחרור הלוואות הפיתוח נעשה על פי ההוראות שנקבעו.