לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

דוח על הביקורת בבזק החברה הישראלית לתקשורת בע''מ

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
פרויקט; חריגות בתקציב; ניגוד עניינים; פגיעה בטוהר המידות; ניהול נכסים; ניהול מלאי; אבטחת מידע

תקציר

החברה ופעולותיה

בזק החברה הישראלית לתקשורת בע"מ (להלן - בזק) הוקמה בשנת 1980 כחברה ממשלתית. היא פועלת על פי הוראות חוק הבזק, התשמ"ב-1982, במטרה להקים תשתית תקשורת ולספק שירותי בזק(1) בישראל. החברה מפעילה את שירותי הבזק שהופעלו קודם להקמתה באמצעות משרד התקשורת. על פי חוק הבזק, הוענק לחברה רישיון כללי לביצוע פעולות בזק ברשת כלל ארצית ולמתן שירותי בזק בין-לאומיים.

חברת בזק היא הספק העיקרי של שירותי תקשורת במדינת ישראל. עיקר פעולתה מתרכז במתן שירותי תקשורת טלפונית פנים ארצית ובין-לאומית. עוד מספקת בזק שירותי תקשורת להעברת נתונים, טלקס, טלפון נייד לחיוג ישיר ושירותי תמסורת והפצה של שידורי רדיו וטלוויזיה. 

חוק הבזק קובע כי על החברה לשלם תמלוגים למדינה בשיעור 11% מהכנסותיה ממתן שירותי בזק המנויים בתוספת לחוק. שר התקשורת, בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, רשאי לשנות את שיעור התמלוגים. בשנת 1991 שילמה בזק למדינה תמלוגים בסך של כ-266 מיליון ש"ח. בהתאם לחוק, התעריפים לשירותי הבזק העיקריים נקבעים על ידי שר התקשורת, בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת הכספים של הכנסת. על פי חוק הבזק והתקנות שהותקנו על פיו, פעולות הבזק שהחברה מבצעת ושירותי הבזק שהיא נותנת נמצאים תחת פיקוח של משרד התקשורת (להלן - המשרד). 

בזק החלה בפעולתה העסקית ב-1 בפברואר 1984(2), על פי הסכם מינואר 1984 העבירה המדינה לחברה, לצורכי מתן שירותי בזק, את הנכסים שהיו ברשות המשרד, בתמורה למניות החברה ולאיגרת חוב שהונפקו לממשלה. במסגרת זו הועבר, בתמורה סמלית, גם הציוד ששימש במשרד למתן שירותי שידור. עובדי המשרד שעסקו בפעולות בזק היו לעובדי החברה. בשנת 1984 הועסקו בחברה 8,137 עובדים וביוני 1992 - 10,458 עובדים.

במארס 1990 החליטה ועדת השרים לעניין מכירת חברות ממשלתיות למכור עד 25% ממניות בזק במסגרת מדיניות ההפרטה של הממשלה. המניות הוצעו לציבור באמצעות הבורסה לניירות ערך בשתי מנות (בספטמבר 1990 ובמאי 1991). באוקטובר 1991 קיבלה ועדת השרים החלטה שלפיה תושלם מכירה של עד 72% מהון המניות של בזק בארץ או בחו"ל עד סוף שנת 1992; וכי לפני ביצוע מכירה בשיעור שיקטין את החזקות המדינה עד מתחת לשיעור של 52%, יוגדר הרישיון הכללי של בזק ויוחלט על מדיניות הממשלה בעניין המלצות ועדת בועז(3) ועל מדיניות התעריפים. בסוף 1991 החזיקה הממשלה

 המשך קריאה בקובץ המצורף

ת ו כ ן ה ע נ י י נ י ם

החברה ופעולותיה

מערך השידורים לציבור

בינוי ונכסים

הקמת מבנים

מכירת נכסים פנויים

שכירת נכסים

הפיקוח על נכסי בזק

המערכת הכספית הממוחשבת

המערכת הממוחשבת לניהול ולרישום מלאי

העלאת שיעור מס ערך מוסף