בדוח זה נכללים ממצאי ביקורת על פעילותן של רשויות מקומיות בנושאים שונים שהשלטון המקומי מטפל בהם. הממצאים הכלולים בדוח זה מראים, כי לא תמיד הקפידו הרשויות המקומיות על תקינות פעולותיהן ועל ניצול נאות של המשאבים העומדים לרשותן.
בדיקה שנעשתה בכמה מרחבי תכנון מקומיים העלתה ליקויים בתפקודן של ועדות מקומיות לתכנון ולבנייה, ועיקרם אי-קיום פיקוח ראוי על שמירת הוראות חוק התכנון והבנייה והיעדר אכיפה יעילה של הוראות החוק על עברייני בנייה. בפרק על מתחם ירקונים בפתח תקווה, שהוכרז קרקע חקלאית, צוין כי העירייה והוועדה המקומית לא מילאו את חובתן למנוע הקמת עשרות מבנים מסחריים במתחם והפעלת עסקים גדולים בהם, ולא עשו די לסגירת העסקים ולהריסת המבנים שנבנו שלא כחוק, וכתוצאה מכך נוצרו עובדות בשטח העלולות להפריע לתכנון עתידי של המתחם ולביצועו.
בבדיקת ועדות מקומיות-מרחביות נמצא, שלשיקולים פוליטיים היה משקל במינוי יושבי ראש של ועדות, וכן שחלוקת מרחבי התכנון בין הוועדות אינה מאוזנת. בהיעדר הנחיות ברורות של משרד הפנים נהגו הוועדות כראות עיניהן בתחומי הניהול הכספי ורכישת נכסים.
קיומה של ביקורת פנימית ברשויות מקומיות נודעת לה חשיבות רבה לחיזוקו ולשיפורו של המינהל. הביקורת העלתה, כי אף שמינוי מבקר פנימי הוא חובה שנקבעה בחוק, יש רשויות שבהן לא מונה מבקר פנימי, וכי קיימים ליקויים בכל הקשור לתיקון ליקויים שנכללו בדוחות ביקורת קודמים.
לראשונה בדק משרד מבקר המדינה את קשרי הגומלין של רשויות מקומיות בארץ עם ערים תאומות בעולם ונמצא, כי אין יעדים מוגדרים בנושא זה וכי לא הוגדרו אמות המידה למהות הקשרים ולא נקבעו דרכי הפיקוח של השלטון המרכזי. התוצאות שהשיגו הרשויות המקומיות מפעילות זו - מועטות.
בביקורת בעיריית ירושלים נמצא, כי על אף שינויים דמוגרפיים ניכרים שחלו בעיר, לא הוכנה תכנית אב למערכת החינוך, ויש מחסור ניכר בכיתות לימוד במגזרי החינוך החרדי והערבי. קיימת דרישה של מוסדות מוכרים שאינם רשמיים למימון מבני חינוך, אף שלא חלה על העירייה חובה חוקית לממנם. במעקב שנעשה בנושא בטיחות במוסדות חינוך נמצאו ליקויי בטיחות רבים - ביניהם ליקויים שהעירייה דיווחה כי תיקנה, אף שלא עשתה כך - חלקם ליקויים שיש בהם כדי לגרום סכנת חיים. עוד נבדק בעירייה נושא תנאי הפרישה והפנסיה של עובדים, ונמצאו ליקויים הנוגעים להטבות חריגות שניתנו לפורשים, ללא אישור משרד האוצר. במתן אותן הטבות קיבלה עליה העירייה התחייבויות כספיות כבדות, שיכבידו על קופתה לאורך שנים.
בנושא התשתיות הפיזיות נמצא, כי עיריית אילת לא התאימה את תשתיות הביוב לקצב הפיתוח של העיר בעשור האחרון; בעיריית חיפה נמצא, כי תשתיות הכבישים מידרדרות, בין היתר, בשל היעדר תחזוקה מונעת.
עיריית אור יהודה סבלה במשך שנים מגירעונות כספיים גדולים, כתוצאה מחריגות מתקציבי ההוצאה המאושרים ומאי-מימוש פוטנציאל ההכנסות ממקורות עצמיים; בעקבות תכנית הבראה הגיעה העירייה בשנת 2000 לאיזון בתקציב הרגיל. מצבה הכספי של העירייה בשנות התשעים גרם לכך שהיא לא שילמה כספים שחבה לחברה בבעלותה, שהפעילה מוסדות חינוך רבים בתחום שיפוטה, והדבר היה אחד הגורמים העיקריים להתמוטטות הכספית של החברה.
עוד נכללו בדוח זה תוצאות ביקורת במועצה האזורית מטה אשר וביקורת בעניין הפעלת שלושה חופי רחצה בים התיכון.
ניהול תקין של הרשויות המקומיות משפר את איכות החיים של תושביהן, שכן הן מופקדות על מתן שירותים במגוון רחב של תחומים הנוגעים לחיי היומיום. לפיכך נודעת חשיבות רבה לתקינות פעילותן של הרשויות המקומיות.
אליעזר גולדברג
מבקר המדינה
ירושלים,
תמוז תשס"ב
יוני 2002