ב-22.1.13 התקיימו הבחירות לכנסת ה-19. לפי סעיף 10(א) לחוק מימון מפלגות, התשל"ג-1973 (להלן - החוק), על נציגיה של סיעה או רשימת מועמדים (שייקראו להלן יחד - סיעה) למסור למבקר המדינה, בתוך ששה עשר שבועות מהיום שבו פורסמו תוצאות הבחירות, את חשבונותיה לתקופת הבחירות. תוצאות הבחירות פורסמו ב-30.1.13 ולכן היו נציגי הסיעות אמורים להגיש את חשבונותיהן למבקר המדינה עד 22.5.13.
סיעות רבות פנו אל משרדי ואל הכנסת בבקשה להגיש את חשבונותיהן והדוחות הכספיים שלהן באיחור בנמקן את בקשותיהן בלוח הזמנים הקצר הקבוע בחוק.
בתוקף סמכותה לפי סעיף 10(ו) לחוק החליטה ועדת הכספים של הכנסת, פעמים מספר, בעקבות בקשות של סיעות שונות ובהתייעצות איתי להאריך את פרק הזמן שנקבע להגשת חשבונות הסיעות לתקופת הבחירות לכנסת ה-19 ולתקופות השוטפות של הכנסת ה-18, בתחילה עד 1.7.13, ובהחלטה נוספת עד 1.8.13.
לפי סעיף 10(ב) לחוק, על מבקר המדינה למסור ליושב ראש הכנסת, בתוך 22 שבועות מקבלת החשבונות האמורים, דין וחשבון על תוצאות ביקורת חשבונות אלה. בשל הארכת המועדים להגשת הדוחות על ידי הסיעות נקבע המועד להגשת דוח מבקר המדינה על תוצאות ביקורת החשבונות לתקופת הבחירות לכנסת ה-19 ולתקופות השוטפות של הכנסת ה-18 ל -1.1.14.
דין וחשבון זה עוסק בתוצאות ביקורת החשבונות לתקופת הבחירות לכנסת התשע עשרה - שתחילתה ב-19.10.12 וסופה ביום הבחירות, 22.1.13 (להלן - תקופת הבחירות) של 32 הסיעות שהשתתפו בבחירות, והן:
1. אור בראשות ירון ידען (להלן - אור);
2. אחים אנחנו;
3. אלאמל לתג'ייר - התקווה לשינוי (להלן- התקווה לשינוי);
4. ארץ חדשה - החזית להפלת שלטון ההון בראשות אלדד יניב ורני בלייר (להלן - ארץ חדשה);
5. בל"ד - אלתג'מוע אלוטני אלדמוקרטי (להלן - בל"ד);
6. ברית עולם לגאולת ישראל בראשות עופר ליפשיץ (להלן - ברית עולם);
7. דור בוני הארץ בראשות אפרים לפיד (להלן - דור בוני הארץ);
8. דע"מ - מפלגת פועלים בראשות אסמא אגאבריה (להלן - דע"מ);
9. הבית היהודי בראשות נפתלי בנט מיסודם של האיחוד הלאומי, מפד"ל החדשה (להלן - הבית היהודי);
10. הירוקים והצעירים לעתיד ירוק בישראל (להלן - הירוקים);
11. הישראלים;
12. הליכוד - ישראל ביתנו בהנהגת בנימין נתניהו לראשות הממשלה (להלן - הליכוד ביתנו);
13. העבודה בראשות שלי יחימוביץ (להלן - העבודה);
14. הפיראטים;
15. הרשימה הערבית המאוחדת - התנועה הערבית להתחדשות- המפלגה הערבית הדמוקרטית (להלן - רע"מ-תע"ל-מד"ע);
16. התנועה בראשות ציפי לבני (להלן - התנועה);
17. חד"ש - חזית דמוקרטית לשלום ושוויון (המפלגה הקומוניסטית הישראלית- תראבוט וחוגי ציבור ערבים ויהודים) (להלן - חד"ש);
18. חיים בכבוד;
19. יהדות התורה והשבת, אגודת ישראל - דגל התורה (להלן - אגודת ישראל דגל התורה);
20. יש עתיד בראשות יאיר לפיד (להלן - יש עתיד);
21. כולנו חברים - ננח (להלן - כולנו חברים);
22. כח להשפיע בהכוונת רבי אמנון יצחק (להלן - כח להשפיע);
23. מורשת אבות;
24. מפלגת כלכלה בראשות יוליה שמאלוב ברקוביץ (להלן - כלכלה);
25. מרצ - השמאל של ישראל (להלן - מרצ);
26. מתקדמת ליברלית דמוקרטית (להלן - מתקדמת ליברלית);
27. עוצמה לישראל בראשות אריה אלדד ומיכאל בן ארי (להלן - עוצמה לישראל);
28. עלה ירוק הרשימה הליברלית (להלן - עלה ירוק);
29. עם שלם - בראשות הרב חיים אמסלם (להלן - עם שלם);
30. צדק חברתי בראשות גדי הרן (להלן - צדק חברתי);
31. קדימה בראשות שאול מופז (להלן - קדימה);
32. ש"ס התאחדות הספרדית העולמית שומרי תורה (להלן - ש"ס).
11 סיעות לא מסרו למשרדי את חשבונותיהן ואת הדוח הכספי לתקופת הבחירות ואלו שמותיהן: אור, אחים אנחנו, ארץ חדשה, דור בוני הארץ, דע"מ, הירוקים, הישראלים, הפיראטים, כח להשפיע, כלכלה ומתקדמת ליברלית.
2 סיעות - עלה ירוק והתקווה לשינוי - פנו לוועדת הכספים של הכנסת בבקשות להארכה נוספת של פרק הזמן שנקבע להגשת חשבונותיהן לתקופת הבחירות. לפיכך דין וחשבון זה לא יתייחס לחשבונות סיעות אלה.
2 סיעות - ברית עולם ומורשת אבות - הגישו למשרדי תצהירים ולפיהם לא היו להן הכנסות והוצאות במערכת הבחירות.
הסיעות אשר לא מסרו למשרדי את דוחותיהן הכספיים כאמור, אינן משתתפות בחלוקת המנדטים והן אינן זכאיות לפי החוק למימון ממלכתי מאוצר המדינה להוצאות הבחירות שלהן (להלן - מימון ממלכתי), כיוון ששיעור הקולות הכשרים שקיבלו היה קטן מ-1% מכלל הקולות הכשרים המהווה לפי החוק תנאי סף לקבלת מימון ממלכתי. יש לציין כי סיעות שאינן זכאיות למימון ממלכתי מחויבות אף הן למסור את חשבונותיהן למבקר המדינה, אולם החוק אינו קובע סנקציה כלפיהן בשל אי-מסירת חשבונותיהן. מבקר המדינה כבר הביע את דעתו בדוח על תוצאות ביקורת חשבונות הסיעות לתקופת הבחירות לכנסת ה-17 (להלן - הדוח על הבחירות לכנסת ה-17), ובדוח על תוצאות ביקורת חשבונות הסיעות לתקופת הבחירות לכנסת ה-18 (להלן - הדוח על הבחירות לכנסת ה-18) כי מן הראוי שהכנסת תיתן את דעתה לתיקון הוראות החוק בעניין זה. זאת ועוד, כבר הוער בעבר באשר לסיעות שלא הגישו למשרדי דוח כספי, כי מן הראוי שכל מי שמעמיד עצמו לבחירה לתפקיד ציבורי, ובכלל זה סיעה אשר התמודדה בבחירות לכנסת, תפעל בהתאם לדרישות החוק, ובשקיפות מלאה, וזאת אף אם לא קיימת סנקציה כספית.
תוצאות הביקורת
משרדי בדק את חשבונותיהן של 17 הסיעות שהגישו למשרדי את חשבונותיהן לתקופת הבחירות. תוצאות ביקורת החשבונות נקבעו בהסתמך על בדיקת חשבונות הסיעות בשיטות ביקורת מקובלות; חוות דעת של רואי חשבון; השלמות, תיקונים והסברים שמסרו הסיעות במהלך הביקורת והצהרות של נציגי הסיעות שהתקבלו כראיה לפי סעיף 9(ג) לחוק.
מצב כספי וגירעונות הסיעות
בטבלה שלהלן נתונים על פי הדוחות הכספיים שהגישו הסיעות למשרדי, על הכנסותיהן, על הוצאותיהן ועל הגירעונות / העודפים לתקופת הבחירות (גירעונות הסיעות צבועים באדום והעודפים צבועים בשחור, סדר הסיעות על פי גובה הגירעון).