לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

אחזקת ציוד אלקטרוני בחיל האוויר

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
 

תקציר

ריכוז ממצאים

הציוד האלקטרוני מהווה מרכיב מרכזי הן בכלי הטיס על מערכותיהם והן במערכות הקרקעיות שחיל האוויר מפעיל ומתחזק. המערכות הן מגוונות: מערכות בקרת ירי, מערכות ניווט וקשר, מערכות לוחמה אלקטרונית, מערכות גילוי וזיהוי, ומערכות נשק שונות.

מינואר עד ספטמבר 1997 ערך משרד מבקר המדינה ביקורת על אחזקת ציוד אלקטרוני בחיל האוויר. נבדקו בעיקר נושאים בתחומים הבאים: ארגון וכוח אדם, הדרכה, שמישות מערכות, פעולות לאחזקת מערכות וציוד בדיקה, ופעולות אחזקה בחו"ל. הביקורת נערכה בגופי מטה ובגופי ביצוע שונים בחיל האוויר.

בהתאם להצעת מבקר המדינה, החליטה הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת, שלא להניח פרק זה על שולחן הכנסת ולא לפרסמו, לשם שמירה על ביטחון המדינה. זאת על פי סעיף 17(ב) לחוק מבקר המדינה, התשי"ח-1958 [נוסח משולב]. עם זאת החליטה הוועדה לפרסם את עיקרי הדברים מריכוז הממצאים ומהסיכום של פרק זה.

להלן עיקרי הממצאים מהביקורת:

בגופי האחזקה שנבדקו, במקרים רבים לא תאם הארגון בפועל את זה שנקבע בפקודת הארגון או בתקני כוח האדם של גופים אלו. אי ההתאמות נבעו במידה רבה משינויים במצבת כוח האדם ובאופי הפעילות, אך שינויים אלו לא עוגנו בפקודות כדרוש.

בשל מחסור בכוח אדם במקצועות האלקטרוניקה, אייש חיל האוויר את תקני כוח האדם הסדיר במקצועות אלו רק בשיעור של כ-76% מספר חיילי המילואים במקצועות האלקטרוניקה בחיל עלה בכ-42% על זה שנקבע בתקנים. לא ננקטו במידה מספקת פעולות לשינוי המצב.

הקצאות ימי המילואים לגופי האחזקה קטנות, ואינן מאפשרות את הריענון המקצועי השנתי המזערי שנקבע בהוראות. עקב כך לא מתחדשות ההסמכות המקצועיות של חיילי המילואים, והם מאבדים את כשירותם המקצועית. 

רבים מהקורסים במקצועות האלקטרוניקה בבית הספר הטכני של חיל האוויר טרם פותחו בשיטת "תכנים לפי מרכיבי תפקיד" (תל"ם), כנדרש בהוראות החיל; ההכשרה למקצוע טכנאי ציוד בדיקה, המתקיימת בבסיס המרכזי לציוד אלקטרוני, לא היתה ברמה מספקת.

ההכשרה בבית הספר הטכני אינה עונה לצרכים הייחודיים של הטכנאים המוצבים בבסיס המרכזי לציוד אלקטרוני; גם לא הוכנה עבורם תכנית קליטה מקצועית להשלמת החסר ולקידום המקצועי בהמשך.

בגופי האחזקה שנבדקו, המלאי השמיש של מכלולים שונים היה פחות מהצרכים המזעריים שקבעו גופים אלה. הדבר נבע בעיקר בשל חוסר בחלפים לתיקון המכלולים.

חלק ממכשירי הבדיקה לציוד אלקטרוני נמצאו לא מכוילים או לא תקינים. דבר זה פוגע באמינות הבדיקות הנערכות באמצעות ציוד זה.

הבסיס המרכזי לציוד אלקטרוני לא ביצע במלואה את תכנית העבודה שנקבעה לו. הסיבות לכך היו בעיקר חוסר בחלקי חילוף וחוסר בכוח אדם. 

*

דוח זה דן במרכיבים שונים באחזקת הציוד האלקטרוני בחיל האוויר, שהוא חלק ממכלול אחזקת הציוד של החיל.

הממצאים בדוח זה מצביעים על חוסר בכוח אדם טכני בשירות סדיר לעומת התקנים; על עודף גדול בכוח אדם טכני במילואים; על ליקויים בסדרי ההכשרה של כוח האדם הסדיר; ועל כשירות מוגבלת של כוח האדם במילואים; על אי עמידה של הבסיס המרכזי לציוד אלקטרוני בתכנית העבודה; על קשיים בהשמשת כמות מספקת של מכלולים שונים; על תהליך ארוך באחזקת ציוד בחו"ל; ועל תקלות רבות בציוד בדיקה.

נמצא, כי מערך אחזקת הציוד האלקטרוני עונה בדרך כלל, אף כי בקשיים לא מעטים, לצרכים השוטפים.

עם זאת, ראוי שמפקדת חיל האוויר תיתן את דעתה לממצאי דוח זה, ולתיקון הליקויים שהועלו בו, ותפעל ככל הדרוש לשיפור היערכות מערך אחזקת הציוד האלקטרוני, על כל מרכיביו.