עיריית סח'נין
סח'נין היא עיר ערבית שמספר תושביה כ-22,000. בשנת הלימודים התש"ס (1999-2000) למדו בסח'נין 7,294 תלמידים בתשעה בתי ספר, מהם חמישה בתי ספר יסודיים, שתי חטיבות ביניים, בית ספר תיכון מקיף אחד ובית ספר לחינוך מיוחד.
בלשכת הרווחה בעיריית סח'נין מנהל ושמונה עובדים סוציאליים, והיא מטפלת בכ-4,700 מטופלים מסוגים שונים. עובד סוציאלי בחצי משרה מטפל ב-15 נערים מנותקים בני 15-18, ועובדת סוציאלית במשרה מלאה מטפלת ב-42 נערות במצוקה. תקציבה של לשכת הרווחה בשנת 2000 היה כ-3.7 מיליון ש"ח.
הגברת הביקור הסדיר ומניעת נשירה
משרד החינוך הקצה תקנים של קציני ביקור סדיר (להלן - קב"סים) לרשויות המקומיות, על פי כמה אמות מידה, ובהן שיעור הנשירה ממערכת החינוך, שיעור תלמידי החוץ הלומדים ביישוב, שיעור התלמידים העולים והרמה החברתית-כלכלית של היישוב.
נמצא, כי על פי אמות מידה אלה דרושים לעירייה קב"סים ב-6.9 משרות, אך בפועל הוקצתה לה משרה אחת בלבד.
עוד נמצא, כי מנהל מחלקת החינוך בעירייה פנה בדצמבר 1999 ובמארס 2000 למנהל המחלקה לביקור סדיר במשרד החינוך וביקש הקצאת תקן נוסף לקב"ס, אך מנהל המחלקה לביקור סדיר השיב לעירייה ביוני 2000, כי אין תקני קב"סים, וכשיהיו הוא ישקול ברוח אוהדת את בקשת העירייה.
לדעת משרד מבקר המדינה, על משרד החינוך לבחון את הפער הגדול בין מספר תקני הקב"סים הדרושים לעירייה, על פי אמות המידה שלו, לבין מספר התקנים שהוקצו לה בפועל. על משרד החינוך לדאוג להקצאת תקני קב"סים ההולמת את צורכי היישוב, כדי לאפשר לעירייה לפעול להשמת מרב הילדים ובני הנוער במסגרות חינוך.
מניעת נשירה
עיקר פעולות העירייה למניעת נשירה נעשה בידי הקב"ס ומחלקת החינוך באמצעות התכניות שלהלן:
1. מועדונית לתלמידי בתי ספר יסודיים.
2. תכנית "טיפול בפרט" המופעלת בחמישה בתי"ס יסודיים ובמסגרתה ניתנים שיעורי תיגבור לתלמידים חלשים.
3. תכנית "מנע" (מניעת נשירה עכשיו), המופעלת בשתי חטיבות הביניים ומשתתפים בה 33 תלמידים. במסגרת התכנית מוקצבות לכל בית ספר 12 שעות לימוד שבועיות נוספות לתגבור במימון משרד החינוך והעירייה.
4. כיתות הכוון בשכבת כיתות י' בית ספר התיכון, שרמת הלימודים בהן נמוכה מזו שביתר הכיתות, אך מאפשרת לתלמידים לסיים 12 שנות לימוד.
5. פנימיות יום - העירייה מפעילה חמש פנימיות יום בבתי הספר היסודיים ושתי פנימיות בחטיבות הביניים, שהילדים מקבלים בהן ארוחה חמה ומקום לשהות בו עד שעות אחר הצהריים.
בבדיקה נמצא, כי מנהל מחלקת החינוך פנה למנהל האגף העל-יסודי במשרד החינוך בנובמבר 1999 וביוני 2000 וביקש את אישורו להפעלת התכניות "תקו"ה" (תכנית קריאה והבנת הנקרא) בבית ספר יסודי, ו"אומ"ץ" (אמונה בעצמי, מוכן למאמץ, צופה להישגים) בשתי חטיבות הביניים, אך לא קיבל שום תשובה לפניותיו.
עוד נמצא, כי גם הקב"ס פנה באפריל 2000 למפקחת על הביקור הסדיר ומניעת נשירה במחוז הצפון שבמשרד החינוך, בבקשה לאשר השתתפות המשרד במימון בתכנית אומ"ץ, אך המפקחת השיבה לו במאי 2000, כי "מאחר ולא אושר תקציב לנושא לשנת הלימודים תשס"א, לא יכול משרד החינוך להיענות לבקשת העירייה".
לדעת משרד מבקר המדינה, מן הראוי שמשרד החינוך יבחן מחדש את צורכי העירייה ויסייע בהיערכותה לבלימת הנשירה.
נשירה מבתי הספר
להלן בטבלה מס' 1 נתונים על נשירת תלמידים בסח'נין במעבר מכיתה י' לכיתה י"א בשנות הלימודים התשנ"ו-התשס"א (1995-2000):
המשך קריאה בקובץ המצורף