פעולות ביקורת
נבדקה היערכות המשרד לטיפול בתמיכות במוסדות לימוד תורה. בעיקר נבדקו התחומים האלה: ביצוע נוהל תמיכות; סדרי תשלום התמיכות בשנים 1999-2001; אמינות הנתונים שבידי המשרד על המוסדות הנתמכים ועל מספר התלמידים בהם; סדרי התמיכה במוסדות בעד תלמידים שאינם אזרחי ישראל.
נבדק כיצד מימן המשרד אירועים תורניים בשנים 1998-2001. כן נבדקו סדרי המשרד במינוי משרתים בקודש בהתיישבות, תנאי העסקתם ושכרם.
תמיכה במוסדות לימוד תורה
תקציר
המשרד לענייני דתות (להלן - המשרד) נותן תמיכה חודשית למוסדות המקיימים לימודים תורניים. התמיכה נועדה לסייע להשגת יעדיו של המוסד התורני בתחום הגברת החינוך והלימודים התורניים. סכום התמיכה נקבע על פי מספר התלמידים הלומדים במוסד ועל פי תעריף לתלמיד. במהלך השנים קבע המשרד מבחנים לזכאות המוסדות לתמיכה, מקצתם נוגעים למוסד ומקצתם - לתלמידיו. בשנת 2001 תמך המשרד בכ-2,000 מוסדות, בסכום כולל של כ-1.037 מיליארד ש"ח, ומספר התלמידים שבעדם ניתנו התמיכות היה בסוף אותה שנה כ-210,000.
אגף מוסדות וארגונים במשרד ממונה על הטיפול בתמיכות במוסדות. עד ספטמבר 1999 נוהלה מצבת התלמידים של המוסדות במערכת ממוחשבת של המשרד. החל באותו מועד היא מנוהלת בידי חברה חיצונית שהמשרד התקשר עמה, והמוסדות מדווחים על הנתונים הנוגעים למצבת התלמידים ישירות למחשב החברה. בהתבסס על נתונים אלה החברה מחשבת את סכום התמיכה החודשית לכל מוסד מחושב.
בחודשי הפעלתה הראשונים נתקלה הפעלת המערכת החדשה בקשיים, ועקב כך לא קיבלו המוסדות את מלוא התמיכה שהיו זכאים לה. סכומי התמיכה שלא קיבלו המוסדות מוערכים בכ-40-50 מיליון ש"ח, ואף יותר. נמצא, כי בסוף שנת 2001 עדיין לא שולמו למוסדות הפרשי התמיכה המגיעים להם, הגם שחלפו כשנתיים מאז נוצרו, ושיש הסכמה עקרונית שיש לשלם למוסדות את ההפרשים.
לפי נוהל למתן תמיכות שקבע שר האוצר, המוסדות שמקבלים מהמשרד תמיכה שוטפת צריכים להגיש לו מדי שנה בשנה בקשות לתמיכה, ועל ועדת התמיכות של המשרד לדון בכל שנה בבקשות אלה ולאשרן. הביקורת העלתה, שבשנים 1999-2001 תמך המשרד במוסדות ציבור תורניים, בלא לקיים את הוראות נוהל התמיכות.
המשרד תומך במוסדות, בכל חודש, גם בעד תלמידים אזרחי חו"ל. בסוף אוגוסט 2001 היו זכאים המוסדות לתמיכה חודשית בעבור כ-18,000 תלמידים אזרחי חו"ל. נמצא, כי המשרד אינו בודק את נתוני התלמידים האלה, בכלל זה לאמת את מספר דרכונם, ואם תלמידים אלה היו בארץ בפרק הזמן שציינו המוסדות בדיווחים שהגישו לשם קבלת התמיכה. נמצא, כי 1,770 תלמידים, שבעבורם שולמה תמיכה, יצאו מהארץ במהלך פרק הזמן שבו לפי דיווחי המוסדות הם למדו בהם, ולא שבו עד סוף נובמבר 2001.
ישיבות מעבירות בכל שנה ל"ועד הישיבות בארץ ישראל" רשימות של תלמידים דחויי גיוס הלומדים בהן. כ-48% מהתלמידים דחויי הגיוס שהיו ברשימות התלמידים הלומדים בשש ישיבות שאינן נתמכות שנמסרו לוועד הישיבות באייר התשס"א (אפריל-מאי 2001) היו רשומים במצבת התלמידים של המשרד כאילו הם לומדים בישיבות אחרות, שקיבלו ממנו תמיכה בעבורם.