החטיבה לאבטחת אישים ומשלחות (להלן - החטיבה או היחידה) הפועלת במסגרת אגף האבטחה של שירות הביטחון הכללי (שב"כ), מופקדת על הגנת אישים מאובטחים, ובראשם ראש הממשלה, ועל אבטחת משלחות של מדינת ישראל לחו"ל, כפי שקבעה הממשלה. שלושה אילוצים עיקריים משפיעים על עבודת היחידה: הצורך בשמירת האיזון בין צורכי האבטחה לבין צרכיו של המאובטח כבעל תפקיד, כאיש פוליטי וכאדם פרטי; הצורך בשמירת האיזון בין צורכי האבטחה לבין שגרת החיים של הציבור; והצורך לממש את אחריות היחידה במגבלת המשאבים.
רמת האבטחה של אישיות מאובטחת נקבעת על פי רמת האיום, סדר עדיפויות וזמינות המשאבים של היחידה.
ביחידה כוח אדם מקצועי ומסור, חדור מוטיבציה גבוהה ומחויב למשימות המוטלות עליו; ביחידה קיימת פתיחות לביקורת חיצונית ופנימית תוך כדי תהליך מתמיד של הצפת תקלות ומאמצים לתקנן, כדי לשפר את תהליך העבודה והביצועים של היחידה וכדי למלא כראוי את תפקידיה.
העמדת היחידה במבחן התוצאה בלבד, שהוא לכאורה מבחנה העליון של היחידה (ובו כשלה בנובמבר 1995) - אינו תמיד המבחן הראוי. לדעת משרד מבקר המדינה, בתנאים הנוכחיים (אירועי "גאות ושפל" - אינתיפאדת אל-אקצה) לא ניתן לדרוש מהשב"כ ומהיחידה להצליח לבלום ולסכל כל פעולת טרור יזומה בארץ ובחו"ל.
אולם, משרד מבקר המדינה העלה בביקורת שערך ביחידה, שורה של ליקויים. ליקויים אלו פוגעים ברמת האבטחה הנאותה, ויש לפעול לתיקונם, באמצעות מימוש אחריותם של המפקדים בשטח ובמטה.
מעבר לליקויים הפרטניים, הנוגעים למאפייני עבודתה המקצועית של היחידה, יש לציין לחומרה את חוסר האיזון שבין התביעות לאבטחה מוחלטת לבין אי-עדכונן של החלטות הממשלה הנוגעות לאבטחה בהתאם למציאות המתחדשת.
לדעת משרד מבקר המדינה, נוצר פער בין המציאות, שעמה נדרש השב"כ להתמודד, לבין החלטות עקרוניות, שמהן נגזרת גם הקצאת המשאבים למימושן. שעה שהמציאות מחמירה את הדרישות לאבטחה, ההחלטות אינן מותאמות לה, חרף אירועים טראומטיים, ובראשם רצח יצחק רבין ז"ל.
חשוב לציין ליקויים נוספים, כגון התארכות פרק הזמן למימוש פרויקטים למיגון מעבר לסביר. אי-עשייה של הגופים המונחים בטענה של "מגבלות תקציב" אינה מתיישבת עם תרחישי האיום ועם רמות הסיכון כפי שהגדירם השב"כ.
לדעת משרד מבקר המדינה, נקלע השב"כ, שלא בטובתו, לצורך לשאת בנטל הוצאות האבטחה, כאשר משרדי ממשלה וגורמים שונים אחרים סירבו, בתואנה זו או אחרת, לתקצב את הנדרש. בהיעדר החלטות ממשלה מעודכנות, הכריע השב"כ בזכות האבטחה (ומילוי המשימה), הגם שתקצוב פעולות אלו על חשבון השב"כ היווה, ולו לכאורה, חריגה מהתקציבים שהקצתה הממשלה לשב"כ, וגם בכך יש טעם לפגם.
מבקר המדינה ממליץ לשב"כ ולראש הממשלה, כשר הממונה, ליזום בדחיפות בחינה מקיפה של מכלול החלטות הממשלה, הנוגעות לתחום האבטחה; לעדכן ולתקן את הטעון התאמה למציאות וכמובן לתרחישי האיום - ולגזור מכך את מכלול יחסי הגומלין בין כל הגורמים העוסקים באבטחה, ובראשם השב"כ. עוד יש לגזור מההחלטות את הקצאת המשאבים למיניהם. אמנם, סביר, כי חוסר משאבים יתהווה גם בעתיד, אבל אז יהיה על השב"כ - כגורם המקצועי המופקד על האבטחה - להחליט מה להעדיף על פני מה, ובעת הצורך לקבל על כך גם את אישור הדרג המדיני.
יודגש, כי הביקורת בדוח זה הסתיימה לפני רצח השר רחבעם זאבי ז"ל, ואין היא מתייחסת לאירוע זה ולתקופה שלאחריו.