לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור
הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
 

תקציר

​בשנת הלימודים התשמ"ו (ספטמבר 1985) החל משרד החינוך והתרבות לבטח את התלמידים ביטוח תאונות אישיות. על פי תיקון משנת 1994 לחוק לימוד חובה, התש"ט-1949 (להלן - חוק לימוד חובה), חובה על רשות חינוך מקומית לבטח את התלמידים הזכאים לחינוך חינם הלומדים בתחומה. בעד הביטוח יש לגבות מהמבוטחים תשלומים ששיעוריהם ייקבעו על ידי שר החינוך והתרבות.

הבדיקה העלתה, כי חרף הוראות החוק והנחיות משרד החינוך, התרבות והספורט (להלן - משרד החינוך), לא הקפידו הרשויות המקומיות לבטח את כל התלמידים הלומדים במוסדות חינוך שבתחומן שחלה חובה לבטחם. כאשר ביטוח התלמידים נעשה באמצעות מוסדות החינוך, לא דאגו הרשויות המקומיות לקבל מידע על אודות היקף הביטוח ולהבטיח שתנאי הפוליסה אשר לפיהם ביטחו מוסדות אלה את תלמידיהם, לא ייפלו מתנאי הביטוח שניתנו לתלמידים שהן ביטחו באמצעותן.

עוד העלתה הבדיקה, כי אין חובה על הרשות המקומית לבטח קבוצות מסויימות של תלמידים: תלמידי מוסדות החינוך המוכר הבלתי רשמי בגילאי גן ובית ספר יסודי, תלמידים הלומדים במוסדות פטור ונערים שנשרו ממערכת החינוך הרשמית הלומדים במסגרת היחידות לקידום נוער שמפעיל משרד החינוך ברשויות מקומיות; ובחלק מהמקרים אין לרשות המקומית מידע אם תלמידים מבוטחים בידי גורמים אחרים.

בחוזרי משרד החינוך נקבע בכל שנה הסכום המרבי שאותו רשאית רשות מקומית לגבות מהורי התלמידים, שחלה עליה חובה לבטחם, בעד ביטוחם. הבדיקה העלתה, כי מספר רשויות מקומיות חייבו את הורי תלמידי מוסדות החינוך שבתחום שיפוטן בתשלום עבור ביטוח בסכומים הגבוהים מדמי הביטוח שהן שילמו לחברה המבטחת.

הנהגת תכניות ביטוח חדשות או שינוי בתנאי הביטוח או בדמי הביטוח כפופים לאישור המפקח על הביטוח שבמשרד האוצר. הבדיקה העלתה, כי כל הפוליסות לביטוח תאונות אישיות לתלמידים, לרבות הפוליסות של חברת הביטוח שזכתה במכרז של החברה למשק וכלכלה, אשר משמשת לביטוח תלמידים רבים, לא הוגשו לאישורו של המפקח על הביטוח.

עד שנת 2003 לא הוציא שר החינוך, התרבות והספורט (להלן - שר החינוך) הנחיות הקובעות את היקפי הכיסוי הביטוחי המינימלי הנדרשים ואת התנאים המינימליים האמורים להיכלל בפוליסות לביטוח תאונות אישיות לתלמידים. בהיעדר הנחיות התקשרו רשויות מקומיות ומוסדות חינוך עם חברות מבטחות בתנאי פוליסה שונים.

בספטמבר 2003 נקבעו לראשונה בחוזר משרד החינוך תנאי מינימום מחייבים לפוליסות ביטוח תלמידים. הבדיקה העלתה, כי גם לאחר מועד זה התקשרו מוסדות חינוך עם חברות מבטחות בפוליסות לביטוח תלמידים שתנאיהן נפלו מתנאי המינימום שנקבעו בחוזר משרד החינוך.

באפריל 1999 פרסמה החברה למשק וכלכלה, בשיתוף ארגון ההורים הארצי למערכת החינוך בישראל, מכרז פומבי לביטוח תלמידים. הבדיקה העלתה, כי בניגוד לתנאי המכרז נדחו על ידי החברה המבטחת שזכתה במכרז בקשותיהן של מספר רשויות מקומיות לבטח את תלמידיהן בהתאם לתנאי הפוליסה שנקבעו בעקבות המכרז האמור, וזאת בשל ריבוי תביעות בשנים קודמות באותן רשויות מקומיות.

במכרז נוסף שפרסמה החברה ביוני 2003 הוספה לתנאי ההתקשרות הוראה שאפשרה לחברה המבטחת ליצור הבחנה בין רשויות מקומיות שביקשו לבטח את תלמידיהן, ולקבוע פרמיה ששיעורה חרג מהסכום המרבי שנקבע.