לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

תקציר

שירותי בריאות השן אינם כלולים בסל שירותי הבריאות שהוגדר ופורט בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד-1994 (להלן - החוק), למעט שירותים של רפואה מונעת לילדים ושירותים ספציפיים אחרים שמונה החוק.

רוב טיפולי השיניים ניתנים באמצעות מרפאות פרטיות. כן מציעות קופות החולים לחבריהן תמורת תשלום שירותי רפואת שיניים במרפאות שיניים שהן מפעילות בעצמן, או באמצעות חברות בנות, או באמצעות מרפאות שיניים פרטיות שעמן עשו הסכם למתן השירות. חברים שהצטרפו לתכניות לשירותי הבריאות הנוספים שמציעות קופות החולים, נהנים מהנחה במחיר הטיפולים.

על פי נתוני משרד הבריאות (להלן - המשרד), ההוצאה השנתית בארץ על רפואת שיניים לשנת 2003 הסתכמה בכ-5 מיליארד ש"ח - כ-10% מההוצאה הלאומית לבריאות. רופאי השיניים בארץ רבים יחסית לאוכלוסייה, כ-133 רופאים ל-100,000 נפש, אחד השיעורים הגבוהים ביותר הידועים בארצות המפותחות. למרות זאת מצב התחלואה אינו טוב כאשר הוא נבחן בראיה בין-לאומית של הארצות המפותחות.

המחקרים והסקרים מלמדים, כי קיימים פערים בבריאות השן בין קבוצות אוכלוסייה, לרעת האוכלוסייה החלשה. המחיר הגבוה של טיפולי השיניים הוא אחד הגורמים המונעים קבלת טיפול בשכבות החלשות.

בתשע השנים שחלפו מאז כניסת החוק לתוקף ניתנו המלצות והצעות לפתרון הבעיות בתחום שירותי בריאות השן, אולם הביקורת העלתה, כי לא הוצגה לשר הבריאות תמונת מצב מלאה וחלופות לפעולה, על מנת שאפשר יהיה לקבוע מדיניות וסדרי עדיפויות.

מהביקורת עולה, כי חלה התקדמות ניכרת בתחום הפלרת מי השתייה - בעת הביקורת נהנו יותר מ-80% מתושבי ישראל ממים מועשרים בפלואור. כן גובשו תכניות אחדות בעניין הרחבת השירותים לתלמידים אך לא מומשו.

את שירותי הרפואה המונעת לתלמידים שנותן המשרד בהתאם לחוק, הוא נותן באמצעות אותן רשויות מקומיות שהחליטו להפעיל את השירות, והמשרד משתתף במימונו. בשנת 2004 השתתף המשרד במימון כ-50% מעלות השירות. לפי נתונים של המשרד לשנת 2003, רק 61 מ-267 רשויות מקומיות נתנו שירות זה. יתר על כן, בכ-66% מהרשויות המקומיות שבהן מתגוררת אוכלוסייה שרמתה החברתית-כלכלית נמוכה, אין שירותי בריאות לתלמיד. לפי הערכת המשרד, באותה שנה נהנו משירות דנטלי כ- 350,000 תלמידים - כ-25% בלבד מכלל התלמידים בחינוך חובה, גילאי 5-14.

מספר הנזקקים הנהנים משירותי בריאות השן שניתנים במימון המדינה מועט - בשנת 2003 טופלו כ-28,000 איש. המשרד ומשרד הרווחה לא בחנו את הבעיה בשכבות החלשות ולא בדקו את גודל האוכלוסייה הנזקקת לשירותי בריאות השן.

ממסמכים של המשרד עולה, כי קשישים נזקקים רבים סובלים מבעיות שיניים המשפיעות על מצבם הרפואי, התזונתי, החברתי והאסתטי. הועלה, שרק מעטים מקשישים אלה מקבלים טיפול במימון המדינה. משרד הבריאות ומשרד הרווחה לא בחנו בשנים האחרונות דרכים לפתרון בעיית שירותי בריאות השן לקשישים הנזקקים.

בביקורת הועלה, כי לא הוקם במשרד מאגר מידע אפידמיולוגי על בריאות השן, ואין בו מנגנון לאיסוף מידע על צורכי האוכלוסייה. לדעת משרד מבקר המדינה, הקמת מאגר מידע תאפשר למשרד לעקוב אחר רמות התחלואה הדנטלית, ולבחון את צורכי האוכלוסייה בתחום שירותי בריאות השן במדינה לעומק ואת עלויות מתן שירותים אלה, ולקבוע סדר עדיפויות מושכל.