המחלקה לשירותים חברתיים של המועצה המקומית כפר קאסם (להלן - המועצה) משמשת לשכת סעד כהגדרתה בחוק שירותי הסעד, התשי"ח-1958, ועליה החובה לטפל בנזקקים שבתחום המועצה ולהגיש להם סעד. במועד הביקורת, סוף שנת 2004, היו בטיפול המחלקה לשירותים חברתיים (להלן - המחלקה) כ-3,100 נזקקים שנתוניהם רוכזו בכ-990 תיקי טיפול.
בחודשים אוקטובר 2004 עד ינואר 2005 בדק משרד מבקר המדינה את אופן הטיפול של המועצה בשלוש אוכלוסיות נזקקים: קטינים בסיכון, נערות במצוקה ונפגעי סמים. בדיקות השלמה נעשו במשרד הרווחה, במשרד הבריאות וברשות למלחמה בסמים.
הממצאים שהעלתה הביקורת בדוח זה מלמדים, שטיפול המועצה בכל אחת מקבוצות הנזקקים היה לקוי באופן יסודי ונעשה בחריגה ניכרת מתקנון עבודה סוציאלית המאגד את ההנחיות וההוראות למתן שירותי סעד, שהוציא מנכ"ל משרד הרווחה לרשויות המקומיות (להלן - תע"ס). בשלושת התחומים לא נעשו פעולות לאיתור נזקקים לטיפול; לא נוהלו תיקי לקוחות מטופלים או נוהלו בצורה לקויה; לא ניתנו טיפולים פרטניים לרובם המכריע של הנזקקים.
הועלו ליקויים חמורים בטיפול המועצה בקטינים בסיכון: ככלל, הטיפול בקטינים בסיכון היה מזערי; פקיד הסעד של המועצה לא דיווח למשרד הרווחה על פניות שקיבל בדבר קטינים בסיכון; החקירה הנוגעת לקטינים בסיכון לא נעשתה בהתאם לנדרש בתע"ס; לא נקבע על מי מהקטינים, שמידע על פגיעה בהם נמסר למועצה, חלה הגדרת "קטין נזקק" שבחוק הנוער (טיפול והשגחה), התש"ך-1960; ממילא לא הובא עניינם לדיון בוועדה, שמתפקידה להחליט על דרכי הטיפול בקטין ולא הוכנו עבורם תכניות טיפוליות. רבים מהקטינים בסיכון נותרו ללא טיפול.
הממצאים שהועלו באשר לטיפול בנערות במצוקה מלמדים שהמועצה לא מילאה כראוי את חובתה כרשות סעד ולא העניקה לנערות במצוקה שבתחומה את הטיפול הדרוש: המועצה לא יזמה פעולות לאיתור נערות במצוקה; לא ניתן לנערות טיפול פרטני; במועדון הטיפולי שניהלה המועצה עבור נערות במצוקה לא הוגשמו המטרות שלשמן הוא הוקם. כתוצאה מתפקודה הלקוי של המועצה בתחום זה חסרה אוכלוסיית הנערות במצוקה שבתחומה תמיכה וטיפול ראויים.
אשר לטיפול באוכלוסיית נפגעי הסמים, נמצא כי המועצה אינה ערוכה כלל למתן טיפול לאוכלוסיית נזקקים זו.
משרד הרווחה לא קיים פיקוח נאות על תפקוד המועצה בתחומים האמורים ולא נקט פעולות ממשיות כדי להביא לתיקון המצב.