לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור
הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
תקציבים; התקשרויות; ארכיון

תקציר

תחנת גלי צה"ל (להלן - גלי צה"ל, התחנה) היא תחנת הרדיו של צה"ל. בשנת 1994 הוקמה במסגרת גלי צה"ל רשת שידור נוספת המכונה "גלגלצ" (להלן - גלגלצ), אשר משדרת בעיקר תכניות מוזיקה ודיווחים שוטפים על התנועה בכבישים. בנובמבר 2006 מנתה מצבת כוח האדם של גלי צה"ל 306 עובדים וחיילים וכן 294 חיילי מילואים. גלי צה"ל כפופה לקצין החינוך והנוער הראשי (להלן - קח"ר), הכפוף לראש אגף משאבי אנוש (להלן - אמ"ש) ; את מפקד התחנה ממנה שר הביטחון.

פעולות הביקורת

בין יולי 2003 לפברואר 2004 עשה משרד מבקר המדינה ביקורת בתחנה (להלן - הביקורת הקודמת) . מיולי עד נובמבר 2006, לסירוגין, עשה משרד מבקר המדינה בגלי צה"ל ביקורת מעקב (להלן - המעקב) שתכליתה לבדוק אם תוקנו הליקויים העיקריים שהועלו בביקורת הקודמת.

עיקרי הממצאים

ההוראות המסדירות את פעילות התחנה

בביקורת הקודמת העיר משרד מבקר המדינה כי מאפייני הפעילות הייחודיים של גלי צה"ל, בהיותה תחנה הפועלת במסגרת הצבא, מחייבים בסיס נורמטיבי מתאים כדי להבטיח שעקרונות הפעולה של התחנה יעוגנו בהנחיות של הדרג הבכיר במערכת הביטחון. בהערות ראש הממשלה מאוקטובר 2004 לדוח שנתי 55א של מבקר המדינה נאמר, בין השאר, כי עד יולי 2005 יפרסם צה"ל פקודת מטכ"ל המסדירה את פעילות התחנה. למרות זאת המעקב העלה כי לא פורסמה פקודת המטכ"ל האמורה וכי עדיין אין בסיס נורמטיבי מתאים למאפייני הפעילות הייחודיים של גלי צה"ל.

ההתקשרויות של גלי צה"ל עם גופים אזרחיים

1.  עד סיום המעקב, בנובמבר 2006, לא תוקנו רוב הליקויים בתחום ההתקשרויות של גלי צה"ל עם גופים אזרחיים שהעלתה הביקורת הקודמת: מפקד התחנה הוסיף לחתום בשם משרד הביטחון (להלן - משהב"ט) על ההסכמים בדבר תשדירי השירות ותשדירי החסות ללא הרשאה כדין של משהב"ט, ועובדי המחלקות השונות בגלי צה"ל נשאו ונתנו עם גופים אזרחיים בשם גלי צה"ל ואף התחייבו לשתף אתם פעולה ללא הרשאה של משהב"ט.

מחדל זה נגרם בעיקר בשל התמשכותו היתרה של טיפול משהב"ט בגיבוש הוראה מטעמו המסדירה את התקשרויותיה של התחנה עם גופים אזרחיים. רק בפברואר 2007, לאחר סיום המעקב, פורסמה הוראת משהב"ט האמורה, אף על פי שבהערות ראש הממשלה לדוחות שנתיים 56א, 56ב ו-57א של מבקר המדינה, צוין שמשהב"ט דיווח כי הכנת ההוראה תסתיים עד ספטמבר 2005, עד יולי 2006 ועד ספטמבר 2006, בהתאמה.

2.  לא תוקנו הליקויים שהועלו בביקורת הקודמת הנוגעים לשיתופי פעולה של התחנה עם שתי חברות מסחריות - חברה לטלפונים סלולריים (להלן - חברה א') וחברה למוצרי תכנה (להלן - חברה ב') לצורך ביצוע עסקאות שהיקפן הכספי ניכר. במעקב נמצא, למשל, כי במסגרת שיתוף הפעולה בין התחנה לחברה א' לא בוצעה הפרדה בין ההתקשרות בעניין דיווחי התנועה מהמטוס ובין ההתקשרות לרכישת טלפונים סלולריים לעובדי התחנה; לגבי שיתוף הפעולה בין התחנה לחברה ב' נמצא במעקב כי אף על פי שכבר בספטמבר 2005 הודיעה גלי צה"ל למשהב"ט על כוונתה לפרסם מכרז אחד לצורך הקמת שני אתרי האינטרנט, של גלי צה"ל ושל גלגלצ, לא הושלם אפיון הדרישות מהחברות המתחרות במכרז ולמותר לציין כי המכרז לא פורסם.

כוח אדם

1.  בביקורת הקודמת נמצא כי במשך שנים אין מיישמים בגלי צה"ל את כללי הרישום והפיקוח בעניין שעות העבודה של העיתונאים בתחנה שהם אזרחים עובדי צה"ל. משרד מבקר המדינה העיר שם כי על משהב"ט וצה"ל לסיים בדחיפות את הטיפול בעניין האמור, לקבל החלטות באשר לכך וליישם את ההחלטות האמורות. המעקב העלה שהליקוי לא תוקן, אף שבתגובת משהב"ט וצה"ל על הביקורת הקודמת ובהערות ראש הממשלה לדוח שנתי 57א של מבקר המדינה דווח שננקטו פעולות לתיקון ליקוי זה ושיינקטו פעולות נוספות לתיקונו.

2.  בביקורת הקודמת נאמר כי רובם הגדול של עובדי חברת כוח האדם, שהם רוב מצבת העובדים המקצועיים של התחנה, מועסקים בגלי צה"ל שלא לפי הוראת משהב"ט בנושא אישור צורך והתקשרות עם יועצים וכוח אדם חיצוני, ושלא לפי הכללים המפורטים בהודעת נציבות שירות המדינה בנושא נוהל העסקת עובדים בעבודה בלתי צמיתה בשירות המדינה, החלים על העסקת עובדים אלו. המעקב העלה כי הליקוי תוקן, וכי הוסדרה העסקת מרבית העובדים האמורים.

ניהול התקליטייה והטיפול בהקלטות השידור של גלי צה"ל

1.  ברשות גלי צה"ל עשרות אלפי תקליטים ותקליטורים המרוכזים בתקליטייה והמשמשים את העורכים והשדרים של גלי צה"ל וגלגלצ להשמעת מוזיקה בתכניות השונות. במעקב נמצא כי אף שהתקליטורים נרשמים כבר כאפסניה צבאית, לא מתבצעות ספירות סדירות של מלאי התקליטורים כנדרש בנוהלי התחנה, והדבר מקשה להעריך את יעילות הצעדים שננקטו על מנת לשפר את הפיקוח על תנועת התקליטורים.

2.  בארכיון הקלטות השידור של גלי צה"ל מאוחסנים סרטי ההקלטה וקלטות השמע של תכניות גלי צה"ל ששודרו במשך השנים. חלק מההקלטות הן נדירות. בביקורת הקודמת נאמר כי אין טיפול פיזי בסרטים ובקלטות כנדרש. משרד מבקר המדינה העיר בביקורת הקודמת כי לסרטי ההקלטה ולקלטות השמע שבארכיון הקלטות השידור של גלי צה"ל יש ערך היסטורי רב, וכי יש להחזיקם בתנאים אשר יבטיחו את שלמותם. לכן ראוי שמשהב"ט וצה"ל יגבשו תכנית רב-שנתית לתכלית זו. במעקב נמצא כי לא חל שינוי במצב ארכיון הקלטות השידור בתחנה וכי עדיין לא גובש פתרון לשימור הסרטים בארכיון.

סיכום והמלצות

בביקורת הקודמת העיר משרד מבקר המדינה כי לצה"ל ולמשהב"ט יש תפקיד מרכזי בהסדרת התהליכים המינהליים המתקיימים בתחנה ובמיסודם, כי התהליכים האמורים נועדו לאפשר את תפקודה הנאות של התחנה בתנאים הייחודיים שבהם היא פועלת.

במעקב עלה כי עד סיומו, כשנתיים לאחר סיום הביקורת הקודמת, צה"ל - ובייחוד אמ"ש, מפקדת קצין החינוך והנוער הראשי וגלי צה"ל - ומשהב"ט - ובייחוד אגף מבצעים לוגיסטיים ונכסים - לא תיקנו ליקויים שהועלו בביקורת הקודמת באשר לשלושה תחומים מרכזיים: קביעת מסד נורמטיבי מתאים למאפייני הפעילות הייחודיים של תחנת שידור הפועלת במסגרת הצבא; ביצוע התקשרויות בין גלי צה"ל לגופים אזרחיים (בתחום זה הופצה רק בפברואר 2007, לאחר סיום המעקב, הוראה של משהב"ט המסדירה את תהליכי ההתקשרות בין גלי צה"ל לגופים אזרחיים); ויישום כללי הרישום והפיקוח בעניין שעות העבודה של העיתונאים בגלי צה"ל שהם אזרחים עובדי צה"ל.

עוד העלה המעקב שצה"ל ומשהב"ט לא תיקנו רבים מהליקויים שהועלו בביקורת הקודמת, אף שבתגובותיהם על הביקורת הקודמת ובהערות ראש הממשלה לדוחות מבקר המדינה צוין שהם מתחייבים לתקנם.

משרד מבקר המדינה רואה בחומרה הן את העיכוב בטיפול בליקויים האמורים והן את אי-העמידה בהתחייבויות צה"ל ומשהב"ט לתיקונם, הגורמת לפגיעה באמינות דיווחיהם. לדעת משרד מבקר המדינה, יש להבטיח כי צה"ל ומשהב"ט יתקנו את הליקויים שעדיין לא תוקנו, וכן שיבדקו אותם המקרים שבהם לא תיקנו ליקויים שהעלתה הביקורת אף שהם התחייבו לתקנם ואף שהתחייבותם האמורה צוינה בהערות ראש הממשלה לדוחות של מבקר המדינה.

עשוי לעניין אותך

תקציר - חלק א' ​(קובץ Word)
תקציר - חלק א' ​(קובץ PDF)
תקציר - חלק ב' (קובץ Word)
תקציר - חלק ב' (קובץ PDF)