1. ב-22 ליוני 2004 התקיימו בחירות לרשות המקומית מנחמיה.
2. לפי סעיף 23(א) לחוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות), התשנ"ג-1993 (להלן - החוק), על מבקר המדינה למסור ליושב ראש הכנסת, לא יאוחר משמונה חודשים אחרי הבחירות לרשויות המקומיות, דוח בדבר תוצאות ביקורת החשבונות של הסיעות והרשימות שהשתתפו בבחירות.
3. הדוח עוסק בביקורת החשבונות של שתי סיעות אם, דהיינו - סיעות בכנסת שיש להן סיעות בת ורשימות בת שהשתתפו בבחירות, ושל שתי סיעות שאינן סיעות בת או רשימות בת (להלן - סיעות מקומיות).
4. הסיעות שהשתתפו בבחירות:
סיעות אם:
(1) עם אחד בראשות עמיר פרץ - סיעת העובדים והגמלאים בישראל;
(2) תקומה.
הסיעות המקומיות:
(1) בראש מורם;
(2) סיעת יחד.
5. עם מתן מימון ממלכתי מוטלות על כל הסיעות הגבלות בקשר להוצאותיהן ולהכנסותיהן, וחשבונותיהן עומדים לביקורת מבקר המדינה. בדוח שעל מבקר המדינה למסור לפי החוק, עליו לקבוע אם הסיעות ניהלו מערכת חשבונות בהתאם להנחיות מבקר המדינה; אם הוצאות הבחירות שלהן היו בגבולות התקרה שנקבעה בחוק; אם ההכנסות שקיבלו היו בגבולות שנקבעו בחוק.
6. (א) בחוק נקבע, כי על סיעות האם ועל הסיעות המקומיות למסור למבקר המדינה את חשבונותיהן ואת הדוחות הכספיים לתקופת הבחירות בצירוף חוות דעת של רואה חשבון בדבר תקינותם ושלמותם ובדבר ניהול מערכת חשבונות בהתאם להנחיות מבקר המדינה.
(ב) ברשויות מקומיות שמספר בעלי הזכות לבחור בהן אינו עולה על 5,000 - על מבקר המדינה למנות רואה חשבון לבקר את חשבונותיהן של כל הסיעות המקומיות. שכרם של רואי חשבון אלה משולם מאוצר המדינה.
(ג) מספר בעלי הזכות לבחור במנחמיה אינו עולה על 5,000. לפיכך מיניתי רואה חשבון, לביקורת חשבונותיהן של שתי הסיעות המקומיות בה.
7. הוראות החוק בדבר ניהול חשבונות, ביקורת חשבונות, הגבלת הוצאות והכנסות, וביקורת מבקר המדינה, חלות גם על סיעות ורשימות שלא קיבלו מימון, בין שלא ביקשוהו, ובין שלא היו זכאיות למימון מחמת אי מילוי תנאים מוקדמים מסויימים הקבועים בחוק.
8. תוצאות ביקורת החשבונות של הסיעות נקבעו על פי הדוחות הכספיים שמסרו; חוות הדעת של רואי החשבון שבדקו את החשבונות שנמסרו במצורף לדוחות הכספיים; בדיקות ובירורים משלימים שעשו עובדי משרדי; השלמות, תיקונים והסברים של הסיעות; ותצהירים של נציגי הסיעות שהתקבלו כראיה לפי סעיף 21(ה) לחוק.
9. תוצאות ביקורת חשבונות הסיעות
סיעות אם
(1) "תקומה" - באמצעות רשימת הבת יש תקומה למנחמיה
על פי הדוח הכספי של הסיעה לא היו לה הכנסות בתקופת הבחירות, והוצאותיה הסתכמו ב-1,700 ש"ח. הסיעה לא זכתה במנדט.
(1) הסיעה ניהלה מערכת חשבונות לפי הנחיות מבקר המדינה;
(2) הסיעה אינה זכאית למימון ממלכתי, מאחר שלא זכתה במספר קולות בוחרים המזכים במימון. בחוק אין התייחסות לדרך חישוב תיקרת הוצאותיה של סיעת אם אשר אינה זכאית למימון. מאחר שהסיעה עמדה בתקרת ההוצאות המזערית של סיעת 2ם הזכאית למימון קבעתי, כפי שקבעתי בעבר במקרים כאלה, כי הוצאות הבחירות שלה בתקופת הבחירות היו בגבולות האמורים בסעיף 26(ז) לחוק;
(3) לסיעה לא היו, כאמור, הכנסות בתקופת הבחירות ולפיכך יש לראות בה לצורך הדוח כמי שהכנסותיה היו בגבולות האמורים בסעיף 16 לחוק לעניין קבלת תרומות;
לפיכך ניתן דוח חיובי לגבי תוצאות ביקורת חשבונותיה.
(2) "עם אחד בראשות עמיר פרץ - סיעת העובדים והגמלאים בישראל" באמצעות רשימת הבת מנחמיה שלנו
הסיעה זכתה בשני מנדטים.
הסיעה לא מסרה למשרדי את חשבונותיה ואת הדוח הכספי שלה, חרף פניות חוזרות ונשנות. בהיעדר החשבונות והדוח הכספי הדוח על תוצאות ביקורת חשבונותיה אינו חיובי.
הסיעה לא הגישה בקשה למימון כנדרש ולכן אינה זכאית למימון מאוצר המדינה. החוק אינו קובע במקרים כאלה סנקציה כספית בגין דוח לא חיובי.
10. סיעות מקומיות
(1) "בראש מורם"
על פי הדוח הכספי של הסיעה הסתכמו הכנסותיה בתקופת הבחירות ב-8,604 ש"ח והוצאותיה ב-11,001 ש"ח. הסיעה זכתה בבחירות במנדט אחד.
(1) הוצאות הבחירות של הסיעה בתקופת הבחירות היו בגבולות האמורים בסעיף 15 לחוק;
(2) ההכנסות של הסיעה בתקופת הבחירות היו בגבולות האמורים בסעיף 16 לחוק לעניין קבלת תרומות;
(3) הסיעה ניהלה את מערכת חשבונותיה שלא בהתאמה מלאה להנחיות מבקר המדינה. הדבר התבטא בכך שהסיעה לא פתחה חשבון בנק נפרד לניהול חשבונותיה וניהלה את חשבונותיה באמצעות חשבון הבנק הפרטי של אחד מנציגי הסיעה, לא ערכה הזמנות בכתב לחלק מהתקשרויותיה בתקופת הבחירות ולא שמרה עותקים מכל הפרסומים.
לפיכך, ניתן דוח לא חיובי לגבי חשבונותיה.
בהתחשב באופי החריגה ובהיקפה, ולאחר ששקלתי, בין היתר, את ההסברים שקיבלתי מהסיעה, אני ממליץ, בתוקף סמכותי לפי סעיף 23(ד) לחוק, להשית על הסיעה שלילה של השלמת מימון הוצאות הבחירות בשיעור של 2%, שערכם 202 ש"ח.
(2) "סיעת יחד"
על פי הדוח הכספי של הסיעה הסתכמו הכנסותיה בתקופת הבחירות ב-34,415 ש"ח והוצאותיה
ב-41,903 ש"ח. הסיעה זכתה בבחירות בארבעה מנדטים.
(1) הסיעה ניהלה את מערכת חשבונותיה בהתאם להנחיות מבקר המדינה;
(2) הוצאות הבחירות של הסיעה בתקופת הבחירות היו בגבולות האמורים בסעיף 15 לחוק;
(3) ההכנסות של הסיעה בתקופת הבחירות היו בגבולות האמורים בסעיף 16 לחוק לעניין קבלת תרומות.
לפיכך, ניתן דוח חיובי לגבי חשבונותיה.
אליעזר גולדברג
מבקר המדינה
ירושלים, י"ג באדר א' התשס"ה
22 בפברואר 2005