לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור
הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
 

תקציר

1. ב-2.3.05 התקבל בכנסת חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון מס' 6) (והארכת מועדים בבחירות מיוחדות - הוראת שעה), התשס"ה-2005. בתיקון  הוכנסו שינויים בחוק  הרשויות המקומיות (מימון בחירות), התשנ"ג - 1993 (להלן - החוק), והוסדר, בין היתר, מתן מימון ממלכתי למתמודדים בבחירות מיוחדות לבחירת ראש רשות.

2. ב-30.5.06 התקיימו בחירות מיוחדות לראש הרשות המקומית ראמה. בבחירות אלה התמודד ונבחר מועמד יחיד, ג'זאוי עפיף, שזכאותו לקבלת מימון ממלכתי נקבעה לפי התיקון האמור לחוק.

3. במקביל להסדרת מימון ממלכתי מוטלות על המועמדים הגבלות בקשר להוצאותיהם ולהכנסותיהם, וחשבונותיהם עומדים לביקורת מבקר המדינה. בדוח שעל מבקר המדינה למסור לפי החוק, עליו לקבוע אם המועמדים ניהלו מערכת חשבונות בהתאם להנחיות מבקר המדינה; אם הוצאות הבחירות שלהם וההכנסות שקיבלו היו בגבולות שהחוק קובע.

4. (א) בחוק נקבע, כי על המועמדים למסור למבקר המדינה את חשבונותיהם ואת הדוחות הכספיים שלהם לתקופת הבחירות בצירוף חוות דעת של רואה חשבון בדבר תקינותם ושלמותם ובדבר ניהול מערכת חשבונות בהתאם להנחיות מבקר המדינה.

(ב)  ברשויות מקומיות שמספר בעלי הזכות לבחור בהן גדול מ-5,000  הוטל על המועמדים למנות רואי חשבון בעצמם ועל חשבונם.

(ג) מספר בעלי הזכות לבחור בראמה גדול מ-5,000.

5.  (א) דוח זה עוסק, כאמור, במועמד אחד שהשתתף  בבחירות.

(ב) המועמד מסר למבקר המדינה דוח כספי לתקופת הבחירות בצירוף חוות דעת של רואה החשבון.

עיקרי הממצאים

6. תוצאות ביקורת החשבונות של המועמדים נקבעו על פי אלה: הדוחות הכספיים שמסרו; חוות הדעת של רואי החשבון שבדקו את החשבונות שצורפו לדוחות הכספיים; בדיקת חשבונות המועמדים; בדיקות ובירורים משלימים שעשו עובדי משרדי; השלמות, תיקונים והסברים של המועמדים ותצהירים של נציגי המועמדים שהתקבלו כראיה לפי סעיף 21(ה) לחוק.

הנחיות מבקר המדינה

7. (א) לפי החוק, על המועמדים לנהל את מערכת החשבונות שלהם בהתאם להנחיות מבקר המדינה.

(ב) המועמד  ניהל את מערכת חשבונותיו שלא בהתאמה מלאה להנחיות מבקר המדינה.

הוצאות

8. (א) החוק קובע תקרה להוצאותיהם של המועמדים לפי נוסחאות המפורטות בו.

    (ב) הוצאות הבחירות של  המועמד  היו בגבולות תקרת ההוצאות המותרת.

הכנסות

9. (א) החוק אוסר קבלת תרומות מתאגידים הן בארץ הן בחוץ לארץ וממי שאינו רשום במרשם האוכלוסין המתנהל לפי חוק מרשם אוכלוסין, התשכ"ה-1965. כמו כן, מגביל החוק את סכום התרומה המותרת מיחיד. בין בחירות לבחירות סכום התרומה המרבי שמותר למועמד לקבל מיחיד ומבני ביתו הסמוכים על שולחנו הוא 5,000 ש"ח.

 (ב) המועמד סיים את תקופת הבחירות בגירעון שהוא מימן. לגביו קבעתי, כי במימון עצמי של הגירעון בסכום גדול מן המותר יש משום תרומה בניגוד להוראות סעיף 16 לחוק.

תוצאות ביקורת חשבונות המועמד

ג'זאוי עפיף

המועמד נבחר לעמוד בראשות המועצה, וזכאי למימון מאוצר המדינה. על פי הדוח הכספי שלו, הסתכמו הכנסותיו בתקופת הבחירות ב-25,784 ש"ח, והוצאותיו בתקופת הבחירות הסתכמו ב- 197,759 ש"ח.

הוצאות הבחירות שלו בתקופת הבחירות היו בגבולות שנקבעו בסעיף 15 לחוק.

הוא ניהל את חשבונותיו בתקופת הבחירות שלא בהתאמה מלאה להנחיות מבקר המדינה. הדבר התבטא בעיקר בכך שהמועמד שילם את מרבית הוצאותיו במזומן, בסכומים העולים על המותר.

המועד זכאי למימון מאוצר המדינה בסך 154,673 ש"ח (100%) ולפיכך הגירעון בתקופת הבחירות הסתכם ב-43,086 ש"ח לפחות. המועמד עצמו מימן את הגירעון ולפיכך הכנסותיו בתקופת הבחירות חרגו מהגבולות שנקבעו בסעיף 16 לחוק.

לפיכך ניתן דוח לא חיובי לגבי תוצאות ביקורת חשבונות המועמד בתקופת הבחירות.

בהתחשב באופי החריגה ובהיקפה, ולאחר ששקלתי, בין היתר, את ההסברים שקיבלתי מהמועמד, אני ממליץ, בתוקף סמכותי לפי סעיף 23(ד) ו-(ה) לחוק, לשלול מהמועמד את השלמת מימון הוצאות הבחירות בתקופת הבחירות בשיעור של  1%, שערכם 1,547 ש"ח.

מיכה לינדנשטראוס
מבקר המדינה
31 בינואר 2007 
יב' בשבט התשס"ז