לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

פעולות הרשויות המקומיות וספקי המים להבטחת איכות מי השתייה // 609

הגעת לתוכן כרטיסייה על מנת להמשיך בנייוט דלג עם החיצים למטה ולמעלה
מסגרת פרסום:
תאריך הפרסום:
סוג הפרסום:
מז"ח (מתקן מנוע זרימה חוזרת); תאגידי מים; זיהומים; חיטוי; תכנית דיגום

תקציר

רקע כללי

כדי שמים יהיו ראויים לשתייה, על ספק המים להגן על מקורות המים שבאחריותו מפני זיהומים, לטפל במים באמצעים שונים כמו סינון והכלרה, לדאוג לתקינותן ולחיטוין של מערכות אגירת המים ואספקתם, ולדגום את המים באופן שוטף כדי לוודא שהם נקיים מזיהומים מיקרוביאליים או כימיים.

שר הבריאות מוסמך להתקין תקנות בדבר איכותם התברואית של מי השתייה ולקבוע תנאים תברואיים למקור מי שתייה, ומשרד הבריאות מפקח באמצעות לשכותיו ברחבי הארץ על פעולתם של ספקי המים בתחום הבטחת איכות מי השתייה.

הרשויות המקומיות מוסמכות לקבוע את התנאים לאספקת מים לצרכנים תוך מניעת זיהום מי השתייה.

פעולות הביקורת

בחודשים יוני 2014 עד דצמבר 2014 בדק משרד מבקר המדינה את פעולות ספקי המים והרשויות המקומיות להבטחת איכות מי השתייה שהם מספקים לתושביהם ואת הפיקוח של משרד הבריאות עליהם. הביקורת נעשתה בתאגידי מים וברשויות מקומיות , במקורות חברת המים בע"מ (להלן - מקורות) ובמשרד הבריאות.

הליקויים העיקריים

היעדר אישור והיעדר רישוי לקידוחים

בכמה יישובים התגלו זיהומים חוזרים במי השתייה, שחייבו את הרתחתם ואף את פסילתם. ספקי המים ביישובים אלו לא פעלו באופן מידי בהתאם להנחיות משרד הבריאות למציאת פתרון לבעיית הזיהום ולמניעת הישנותו.

אי-התקנת מערכות אוטומטיות בקידוחים

כמה ספקים לא התקינו בקידוחים מערכת אוטומטית ומבוקרת להזנת חומר חיטוי, בניגוד לתקנות משרד הבריאות ולהנחיותיו.

אי-שטיפת מאגרי מים

נמצאו ספקי מים שלא ניקו את מאגרי מי השתייה שהם מפעילים ולא חיטאו אותם שנים ארוכות, בניגוד לתקנות משרד הבריאות ולהנחיותיו. כמה ספקי מים אינם דוגמים את מי השתייה במאגרים לאחר חיטוים, ומחדשים את אספקת המים לתושבים בלא שיבטיחו כי המים המסופקים לאחר החיטוי ראויים לשתייה. פיקוח משרד הבריאות על שטיפת המאגרים בהתאם לתקנות ולהנחיות לא היה הדוק מספיק.

אי-ביצוע תכנית הדיגום

ישנם ספקי מים שלא דגמו את מערכות אספקת המים שבתחומם בתדירות הנדרשת על פי תכנית הדיגום שנקבעה להם. בחלק מהמקרים שיעור הדגימה היה נמוך במיוחד ובכך נפגמה היכולת של זיהוי התפתחות זיהומים במי השתייה.

היעדר טיפול בחריגות, אי-פרסומן ואי-ביצוע סקרים חקירתיים

1. בכמה יישובים התגלו זיהומים חוזרים במי השתייה, שחייבו את הרתחתם ואף את פסילתם. ספקי המים ביישובים אלו לא פעלו באופן מידי בהתאם להנחיות משרד הבריאות למציאת פתרון לבעיית הזיהום ולמניעת הישנותו.

2. בכמה מקרים שהתקבלו תוצאות חריגות במיוחד בבדיקות איכות המים, הספקים לא תחקרו את הסיבות לחריגות ולא פרסמו דוח ובו המלצות למניעת הישנות המקרים. משרד הבריאות לא עמד על כך שהספקים יכינו דוחות אלו. באותם מקרים הספקים גם לא פרסמו באתר האינטרנט שלהם דיווח מפורט על החריגה.

אי-תיקון ליקויים שנמצאו בביקורות משרד הבריאות

כמה ספקי מים לא תיקנו ליקויים מהותיים שהצביעו עליהם דוחות ביקורת של משרד הבריאות. משרד הבריאות לא הקפיד על דיווח שוטף למועצות האזוריות בדבר ספקי המים שבתחומן, אשר אינם נוקטים את הפעולות הנדרשות למניעת זיהום מי השתייה ולהבטחת איכותם.

טיפול לקוי בנושא התקנת מכשירים למניעת זרימה חוזרת

נמצאו ספקי מים שלא נקטו את הפעולות הנדרשות כדי להבטיח שכל צרכני המים החייבים בהתקנת מז"ח (מכשיר מונע זרימה חוזרת) יעשו כן: ספקי המים לא הכינו רשימות של הצרכנים החייבים בהתקנת מז"ח, לא הקפידו על קבלת אישור לתקינות המז"חים ולא פעלו נגד אותם צרכנים החייבים בהתקנת מז"ח אך לא עשו כן.

ההמלצות העיקריות

1. על ספקי המים המפעילים קידוחים בלא אישור משרד הבריאות או בלא רישיון עסק לפעול ללא דיחוי לקבלת אישור הפעלה ממשרד הבריאות, או לחלופין לקבלת פטור מתאים. על משרד הבריאות לפעול נגד מפעילי הקידוחים הפועלים בלא אישור, במיוחד כאשר קיימת סכנה של זיהום בהם. במקרים שקיימת סכנה מוחשית של זיהום המים, על משרד הבריאות לשקול לנקוט צעדים להפסקת אספקת המים מהקידוחים המועדים לזיהום.

2. על ספקי המים לפעול ללא דיחוי להתקנת מערכות בקרה אוטומטיות בקידוחים, לנקות את מאגרי מי השתייה בתדירות הנדרשת, לוודא כי כל הצרכנים הנדרשים להתקין מז"ח יעשו כן, ליישם את תכנית הדיגום שנקבעה להם ולתקן את הליקויים שנמצאו בביקורות משרד הבריאות ואת הליקויים שהועלו בדוח זה.

3. במקרים של זיהום או של חשש לזיהום מי השתייה, על ספקי המים להקפיד על הכנת דוח שיפרט את הסיבות לזיהום ואת הצעדים הנדרשים כדי להבטיח כי הזיהום לא יישנה, וליישם צעדים אלו. בנוסף עליהם להקפיד לפרסם כנדרש את פרטי החריגות ואת אופן הטיפול בהן באתר האינטרנט שלהם.

4. על משרד הבריאות לדווח באופן שוטף לרשויות המקומיות על ספקים שאינם נוקטים את הפעולות הנדרשות להבטחת איכות מי השתייה, כדי לאפשר להן לפעול אף הן בעניין זה מתוקף אחריותן לתושביהן.

סיכום

החשיבות שבמניעת זיהום של מי השתייה והחובה לוודא כי המים יעמדו בתקנים הנדרשים, מחייבות שספקי המים ינקטו את כל הפעולות הנדרשות לתחזוקה נאותה של מערכות המים ולבקרה על איכות המים המסופקים.

ממצאי דוח זה מעידים כי קיימים ספקי מים שאינם ממלאים אחר הוראות החוק ומשרד הבריאות ומסכנים בכך את בריאות התושבים להם הם מספקים מים. משרד הבריאות אינו נוקט תמיד צעדי אכיפה נגד אותם ספקים, ואינו מעדכן תמיד את הרשויות המקומיות כדי שיוכלו לפעול במסגרת אחריותן להבטיח שספקי המים ליישובים בתחומן ינקטו את הצעדים הנדרשים להבטחת איכות מי השתייה שהם מספקים.

על ספקי המים, על הרשויות המקומיות ועל משרד הבריאות לתקן את הליקויים שנמצאו בביקורת כדי לשמור על בריאות הציבור ולהבטיח כי יסופקו לו מי שתייה באיכות הנדרשת ויימסר לו דיווח מלא ומדויק על איכותם.