- דוחות פרטניים על תוצאות ביקורת החשבונות של המועמדים לתפקיד יו"ר המפלגה
רקע
ביום 28.3.24 התקיימו בחירות מקדימות לתפקיד יו"ר המפלגה (להלן - הבחירות המקדימות) במפלגת "יש עתיד - בראשות יאיר לפיד" (להלן - המפלגה). במערכת הבחירות המקדימות התמודדו שני מועמדים: רם בן ברק ויאיר לפיד. המועמד יאיר לפיד נבחר לתפקיד יו"ר המפלגה.
המסד הנורמטיבי
על מערכת בחירות מקדימות חלות הוראות פרק ב' לחוק המפלגות, התשנ"ב-1992 (להלן - חוק המפלגות או החוק), וכן הנחיות מבקר המדינה לפי חוק המפלגות, בדבר ניהול מערכת החשבונות ודיווח בבחירות מקדימות, התשס"ט-2008 (להלן - הנחיות מבקר המדינה או ההנחיות).
על פי סעיף 28א לחוק, "תקופת בחירות" היא "אחת מאלה: (א) תקופה שתחילתה ביום ההחלטה של מפלגה על קיום בחירות מקדימות וסופה בתום 14 ימים לאחר יום הבחירות המקדימות".
כעולה מהוראות החוק ומהודעת המפלגה למשרדי, תקופת הבחירות המקדימות במפלגה החלה ביום 29.1.24 והסתיימה ביום 11.4.24.
לפי סעיף 28א לחוק, מועמד הוא "מי שהוא נבחר הציבור או מי שהכריז על עצמו כמועמד, או הודיע ברבים, בעל-פה או בכתב, במפורש או על דרך התנהגות, על כוונתו להתמודד בבחירות מקדימות".
על פי הוראות החוק, חלה על כל מועמד החובה להגיש למבקר המדינה דוח כספי על הפעילות הכספית הקשורה לבחירתו או הודעה ולפיה לא היו לו הכנסות והוצאות במסגרת הבחירות.
סעיף 28כד(א) לחוק קובע כי על מבקר המדינה למסור ליושב ראש הכנסת, לרשם המפלגות ולמוסד לביקורת של המפלגה דוח על ביקורת מערכת החשבונות של מועמדי המפלגה בבחירות המקדימות.
שני המועמדים מסרו למשרדי דוח כספי במועד.
עיקרי הממצאים
על פי החוק מבקר המדינה מופקד על ביצוע ביקורת בנושא מערכת החשבונות של המועמדים בבחירות המקדימות. בביקורת זו נבדק אם המועמדים קיימו את הוראות החוק ואת ההנחיות שקבע מבקר המדינה, בין השאר בנושאים האלה: הגשת דוחות כספיים ומסירת הודעות למבקר המדינה, עמידה בתקרת ההוצאות וההכנסות, עמידה בהוראות הנוגעות לקבלת תרומות ולהוצאות, כיסוי הגירעון, קבלת הלוואות וניהול מערכת החשבונות.
תוצאות הביקורת
תוצאות ביקורת החשבונות של המועמדים נקבעו על פי הדוחות הכספיים שהם מסרו; על פי בדיקות ובירורים משלימים שעשו עובדי משרדי; ועל פי הסברים של המועמדים.
לגבי שני המועמדים קבעתי כי לא נמצאו ליקויים בחשבונותיהם.
הנתונים הכספיים ותוצאות הביקורת לגבי כל אחד מהמועמדים מוצגים בקישור "דוחות פרטניים על תוצאות ביקורת החשבונות של המועמדים לתפקיד יו"ר המפלגה".
הכנסות והוצאות
על פי דיווחי המועמדים, הכנסותיהם במערכת הבחירות המקדימות הסתכמו ב-55,665 ש"ח, כולן מתרומות.
על פי דיווחי המועמדים, הוצאותיהם במערכת הבחירות המקדימות הסתכמו ב-55,629 ש"ח.
תקרת התרומות וההוצאות
החוק קובע תקרה לתרומות שמועמד לתפקיד יו"ר מפלגה רשאי לקבל במסגרת הבחירות ולהוצאות שהוא רשאי להוציא במסגרתן. התקרה נקבעת בהתאם למספר בעלי זכות הבחירה.
על פי הודעת המפלגה, מספר בעלי זכות הבחירה בבחירות המקדימות היה 723.
כעולה מהוראות החוק ומהודעת המפלגה, סכום התרומות המרבי שהיה כל מועמד רשאי לקבל בבחירות המקדימות וכן סכום ההוצאות המרבי שמותר היה למועמד להוציא בבחירות אלה הוא 32,910 ש"ח.
הכנסותיהם והוצאותיהם של שני המועמדים לא חרגו מתקרת התרומות ומתקרת ההוצאות הקבועות בחוק.
מתניהו אנגלמן
מבקר המדינה
ונציב תלונות הציבור
ירושלים, סיוון התשפ"ד
יוני 2024