מינהל ציבורי ראוי לשמו חייב להתאים את עצמו אל הדינמיקה של המציאות, ולתת מענה נאות למתרחש. גם ביקורת המדינה חייבת לעקוב אחר תופעות המציאות ומאורעותיה תוך כדי התרחשותם, וללוות אותם כבר בשלבים הראשונים.
אם נכון הדבר בכללותו הרי הוא נכון שבעתיים במדינת ישראל שמאורעות דרמטיים רודפים בה זה אחר זה ברוב תחומי החיים ובמיוחד בתחום הביטחון והכלכלה.
בששה בחודש יוני 1982 החל מבצע שלום הגליל. המבצע תבע קורבנות רבים, ולמעשה הוא נמשך עד היום. כולנו מצפים שההסכם שנתחם בערב חג השבועות (17 במאי 1983) יביא לרגיעה ביטחונית בצפון, ובסופו של דבר אולי אף לשלום בר קיימא עם לבנון. מטבע הדברים עלה המבצע בממון רב והשפיע על מצב המשק. השלכות רבות צפויות עוד בעתיד, שכן הלחץ על המערכת הפיננסית ועל גודל החוב הלאומי עדיין לא בא לידי ביטוי מלא.
מבצע של"ג הוא כמובן המאורע המרכזי בחיינו השנה. בשטח הכלכלי, השפל בעולם המערבי מצד אחד והגידול המהיר בהוצאוות הייצור ורמת ההכנסות בישראל מצד שני השפיעו לרעה על הייצוא והביאו לידי גידול הגרעון במאזן התשלומים. האינפלציה הגיעה למימדים ללא תקדים, ומתחים וזעזועים ביחסי העבודה במגזר הציבורי, בגיעו לשיאם בהפסקת טיסותיה של חברת אל-על, ובשביתת הרופאים שהחלה במארס 1983 והיא נמשכת עם כתיבת שורות אלה על כל הכרוך בה. אל כל המאפיין שנה זו מתלוות תופעות המוכרות משנים קודמות: גרעונות תיפעוליים של רשויות וגופים ציבוריים שונים הגוררים מתן תמיכות במישרין ועקיפין. כל אלה גורמים הכבדה נוספת על התקציב ומזינים את האינפלציה הדוהרת. התרופות שהפועלו עד כה לא השיגו את האטת האינפלציה, ויותר אשר הושקע מאמץ להלחם בה הוקדשה מחשבה רבה למציאת אמצעים שהציבור יוכל לחיות עימה- ושיטת ההצמדה תוכיח.
כך גדל והלכו גרעונות הסקטור הציבורי, כך הולכת וגוברת הזדקקות המדינה למילוות פנים ומילוות חוץ, וביניהם מילוות קצרי מועד, שמשמעותם מעמסה קשה על תקציבי השנים הבאות ועל משק המדינה, ותוצאותיה- האצת קצב הסיחרור במעגל הקסמים של האינפלציה.
זהו הרקע שעליו מוגש דו"ח זה, ובאספקלריה של הביקורת משתקפים התהליכים שהטביעו את חותמם על חיי המדינה, נחשפים הליקויים בתחומי המינהל הציבורי ומוצעים דרכים לתיקונם. הדו"ח מתייחס גם לפעילות העסקית של משרדי הממשלה. ניהול עסקים זה כרוך לעתים בהתנגשות עם גורמים בעלי כושר מעולה לעמוד על האינטרסים שלהם שלא תמיד עולים בקנה אחד עם האינטרס של המדינה.
אחד המבחנים החשובים של המינהל הציבורי במדינה דמוקרטית הוא ההתמודדות הנאותה והאיזון בין האינטרס הציבורי לבין האינטרס של הפרט. איזון זה ומעקב מתמיד אחרי הדינמיקה של המציאות, הם אשר יאפשרו פעילות תקינה של המשר והחברה, פיתוחם ושיגשוגם.
יצחק טוניק
מבקר המדינה
איסרו חג השבועות, התשמ"ג
19 במאי 1983