לוגו מדינת ישראל
ספריית הפרסומים משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור

פתח דבר

הדוח על הביקורת בשלטון המקומי לשנת 2010 מביא את ממצאיה העיקריים של הביקורת בנושא השלטון המקומי וכולל מגוון נושאים העומדים בליבת העשייה של הרשויות המקומיות לצד נושאים מערכתיים או ממוקדים המטילים אור על סוגיות שונות העומדות על סדר היום וכן דוחות מעקב.

אחד הנושאים שבהם עוסק דוח זה הוא ההיערכות והמוכנות של הרשויות המקומיות לעתות חירום. לא אחת נאמר כי הנטל העיקרי בלחימה בעורף או באירועי חירום מוטל על הרשויות המקומיות ועל כן עליהן להיערך לכך. ממצאי הביקורת בתחום זה מעלים כי חמש שנים לאחר סיום מלחמת לבנון השנייה, ואף על פי שחלה התקדמות בהיערכות בתחומים שונים, עדיין דומה שהגופים המופקדים על היערכות הרשויות המקומיות מנסים להתנער מאחריות וטרם התקבלו ההחלטות הנדרשות, והדבר מלמד על מחדל מתמשך שהיה ראוי לתקנו בהקדם.

בתחום המאבק למען טוהר מידות בשלטון המקומי, שהוא בעיני גולת הכותרת שהמחוקק בחוק יסוד מבקר המדינה ובחוק מבקר המדינה התשי"ח-1958 [נוסח משולב], הטיל על מבקר המדינה, עוסק דוח זה בכמה היבטים בהתנהלות הלשכות של ראשי הרשויות המקומיות וחושף ליקויים הנוגעים לאי-קיומם של הכללים הבסיסיים של מינהל ציבורי תקין ולקשר בין הון לשלטון. דוח זה משלים את הדוח משנה שעברה שעסק בהיבטים אתיים הנוגעים לכהונת נבחרי ציבור ברשויות המקומיות ומן הראוי שכפי שההיבטים בהתנהגות האתית קיבלו ביטוי באמצעות הגדרת הקוד האתי לנבחרי הציבור, תינתן הדעת להתנהלות ראשי הרשויות מבחינת הקשר שבין ההון לשלטון.

פרק נכבד בדוח זה עוסק בביקורת הפנימית ברשויות המקומיות ומתמקד בעיקר בדרכי העסקתו ועבודתו של מבקר הפנים, בהתנהגותו האתית וביחסי הגומלין בינו ובין הרשות המקומית. לא אחת אמרתי כי מבקר הפנים ברשות המקומית, המשמש "שומר סף", נועד לבחון את פעולותיהן של הרשויות, להבטיח שהן פועלות על פי חוק ולפי סדרי מינהל תקין ולסייע להן לבצע את תפקידיהן באופן יעיל וחסכוני ואף נתתי ביטוי לכך בהגנה על מבקרים שביצעו את עבודתם נאמנה. הביקורת העלתה ממצאים חמורים הנוגעים למינוי המבקרים, לעבודתם, לדרכי התנהלותם במערכת וליחסי הגומלין בינם ובין ראשי הרשויות המקומיות. בראש בראשונה מצופה ממבקר הפנים שהתנהגותו תהיה אתית ותשמש דוגמה ומופת לכלל עובדי הרשות, ואולם הממצאים מלמדים על התנהגות לא נאותה של חלק מהמבקרים.

כמדי שנה, גם השנה עוסק הדוח באוכלוסיות החלשות שבקרבנו, ולא בכדי. הפעם עוסק הדוח בנושא החשוב של טיפול הרשויות המקומיות בהגנה על קטינים ועל זקנים חסרי ישע. הדוח מלמד על מחדל משמעותי מתמשך בהעברת מידע בנושא איתור קטינים נפגעי התעללות וההגנה הנדרשת עליהם בין אנשי מקצוע המטפלים בילדים בסיכון וזאת למרות המחדלים וההמלצות שהועלו באירוע הטרגי באריאל ועל אף החלטת ועדת השרים לענייני רווחה ושירותים חברתיים בנושא זה. אני מוצא מקום להתריע שהעברת מידע בין המשטרה, גורמי החינוך, גורמי הבריאות וגורמי הרווחה הם מרכיב חיוני באיתור האוכלוסיות חסרות הישע ובמתן ההגנה והטיפול הדרושים לכך.

בתחום השירותים הניתנים לאזרח, כבר נאמר לא אחת כי איכות חייו של התושב מושפעת מרמת השירותים שהרשויות המקומיות נותנות לו ומהשמירה על שלומו, על בריאותו ועל ביטחונו האישי; וכי איכות השירות לאזרח הוא אחד מאבני היסוד של תפקוד הרשות המקומית.

זכות היסוד של האדם הוא לקבל את השירותים הבסיסיים מטעם המדינה, ובכלל זה שירותי חינוך, רווחה, בריאות ותנאי מחיה נאותים. אנו חייבים בהקפדה מלאה של זכות זו.

הבדואים בנגב, המשתייכים לאוכלוסייה בעלת מאפייני מחיה מיוחדים, הם אזרחי המדינה וככאלה הם זכאים לקבל את השירותים הבסיסיים הניתנים לכל אזרח.

דוח הביקורת על המועצה האזורית אבו בסמה, העוסק באספקת שירותים ובפיתוח תשתיות במגזר הבדואי בדרום, מעלה ליקויים מהותיים בתחום אספקת המים, סילוק הביוב, פינוי הפסולת והטיפול בשירותי הרווחה, תפעול מוסדות חינוך ותחנות לבריאות המשפחה. אף שהמועצה מתמודדת עם תנאים פיזיים מורכבים, עליה לשפר את רמת השירותים הבסיסיים הניתנת לאוכלוסייה הבדואית שבקרבתה ולפזורה שבסמיכות אליה.

הדוח בנושא פעולותיהן של הרשויות המקומיות במגזר הלא-יהודי להגברת הבטיחות בדרכים שבתחומן עוסק באחד השירותים החיוניים הניתנים לאזרח. לנוכח ממצאי הדוח מצטיירת תמונה עגומה בנושא תשתיות התחבורה והבטיחות בדרכים ביישובים שנבדקו, וניתן להניח שהמצב ברוב הרשויות האחרות במגזר אינו שונה ואף גרוע מזה. בטיחות בדרכים היא נושא של חיים ומוות, ולכן על הרשויות המקומיות בסיוע משרדי הממשלה המופקדים על כך למלא את חובתם ולטפל בהקדם במחדלי הבטיחות.

תחום נוסף המשפיע על איכות חייו של האזרח הוא הטיפול של הרשויות המקומיות בפסולת לצורך מיחזורה. מהממצאים עולה כי הרשויות שנבדקו לא פעלו בנושא כנדרש ובכך גרמו לפגיעה באיכות הסביבה ובאיכות חייו של האזרח. נמצאו ליקויים גם בתחום הטיפול של הרשויות המקומיות בכלבים וחתולים, ובייחוד בבעלי החיים המשוטטים, הגורמים למטרדים שונים או המסוכנים לציבור.

בתחום נושאי הליבה נבדקו התחומים של ניהול כוח אדם, מינהל כספי והתקשרויות לקבלת שירותים והקצאת משאבים.

כוח האדם המועסק ברשות המקומית הוא המשאב העיקרי שבאמצעותו מתפקדת הרשות וככזה חובה לגייסו, להכשירו ולקדמו בהתאם לכללים שנקבעו.

פרק נכבד בדוח זה עוסק בהכשרת עובדי הרשויות המקומיות ובהשתלמויות תקופתיות לצורך שמירת חזית הידע. הממצאים מלמדים שההכשרה של העובדים לקויה ואינה ממוסדת, והדבר פוגע בתפקודם, ובייחוד בתפקודם של העובדים הנמצאים בתפקידי מפתח כגון מנהלים ואנשים העוסקים בנושאי תכנון ובנייה, רישוי עסקים ומינהל כספי. טיוב כוח האדם המועסק ברשויות המקומיות חיוני ויש להקפיד על כך.

הביקורת שנעשתה ברשויות מקומיות שונות בתחום זה העלתה לצערי כי בכולן חוזרים ונשנים אותם ליקויים - חריגות בקליטת עובדים ובהעסקת יועצים, ביצוע מכרזים תפורים, וניהול כושל של כוח האדם.

כמה פרקים בדוח זה עוסקים בתחומי התכנון והבנייה ובתפקודן של ועדות מקומיות לתכנון ובנייה, ובמסגרתם הועלה כי ביצועיהם של פעולות התכנון, הרישוי, הפיקוח והאכיפה היה לקוי ולעתים הוועדות חרגו מסמכויותיהן. בייחוד יש להתריע על התופעה ההולכת ומחמירה של מתן היתרים לשימוש חורג ובאופן לא מרוסן ועל ההכשרה בדיעבד של בנייה בלתי חוקית.

דוח רחב יריעה זה מקיף נושאים רבים ומגוונים, הכנתו הצריכה מאמץ רב של עובדי משרד מבקר המדינה אשר עמלו על הכנתו בקפדנות, ביסודיות ובמקצועיות כנדרש, ועל כך יבואו על הברכה.

חובתם של הרשויות המקומיות ומשרדי הממשלה לפעול במהירות וביעילות לתיקון הליקויים שהועלו בדוח זה על מנת לקדם את השירות הציבורי. אנו נעקוב בקרוב על ביצוע דוח זה, ככתבו וכלשונו.

 מיכה לינדנשטראוס, שופט (בדימ')

 מבקר המדינה

 ונציב תלונות הציבור

ירושלים, כסלו התשע"ב

 דצמבר 2011

תוכן העניינים