דוח ביקורת זה לשנת 2008, שהייתה שנת בחירות בשלטון המקומי, כולל פרקי ביקורת על נושאים מערכתיים, על נושאים ממוקדים וכן דוחות מעקב.
השלטון המקומי בישראל נתון במשבר כספי ותפקודי שעלול לפגוע ביכולתן של רשויות מקומיות רבות לספק לתושביהן שירותים חיוניים ברמה נאותה. לנוכח מציאות זו נדרשה ממשלת ישראל בשנת 2004 ליזום מהלך להבראתן של הרשויות הנתונות במשבר, באמצעות גיבוש תכניות הבראה והקצאה של מענקים בהיקף עצום של כ-2.4 מיליארד ש"ח. הדוח הפותח ספר זה מלמד שלא די היה בצעדים שנעשו בשנים 2004-2008 כדי להביא לידי הבראה ממשית לטווח הארוך של רבות מהרשויות המקומיות שנקלעו למשבר. ממצאי הביקורת שבדוח נוגעים לתהליכי התכנון והיישום של תכניות ההבראה, לטיפול בהקצאת מענקי ההבראה ולמעקב אחר יישום החלטת הממשלה. כיום, כחמש שנים לאחר שקיבלה הממשלה את החלטתה בנושא זה, עדיין פועלות למעלה מ-130 רשויות במסגרת תכנית ההבראה. הדבר מלמד על הצורך בביצוע שינויים בתפיסת דרכי ההבראה ובהובלת מהלכים אשר יהיה בהם כדי להשפיע על מצב הרשויות בטווח הארוך.
דוח נוסף הדן בפיזור מועצות נבחרות ומינוי ועדות קרואות, מלמד על השימוש הגובר והבלתי עקבי שנעשה בסמכות השר לפזר מועצות שלא מילאו כראוי את המוטל עליהן על פי דין. דוח זה מעלה גם ליקויים בדרכי המינוי של הוועדות הקרואות. הממצאים מחייבים לבחון את מידת ההצלחה ואת היעילות של מהלך זה אשר גורם לפגיעה בזכות האזרחית של תושבי הרשות לבחור את נציגיהם לניהול ענייני הרשות.
דוח הביקורת העוסק בפעולות הגבייה מעלה ליקויים יסודיים בסוגיות כבדות משקל הנוגעות לגבייה המינהלית שמבצעות רשויות מקומיות באמצעות חברות פרטיות. הממצאים שהועלו בדוח זה מחייבים נקיטה בפעולות ממשיות להגברת הפיקוח על פעולותיהן של חברות הגבייה הפרטיות.
משבר המים המתמשך במדינת ישראל מחייב את המדינה למצות את המשאבים העומדים לרשותה בדרך מיטבית ויעילה ובאופן שיאפשר לספק מים באיכות הנדרשת. הדוח שעוסק בהבטחת איכות מי השתייה מלמד על ליקויים בטיפולן של הרשויות בהבטחת איכות המים ובהפעלת סמכויות האכיפה, הפיקוח והבקרה. דוח נוסף העוסק בתאגידי המים מלמד כי הליך התאגדות ספקי המים נמשך כבר כשבע שנים, שלא לפי הוראות החוק, ועקב כך נפגעת יעילות הספקתם של המים לתושבים.
מפעל ההזנה הנועד לספק ארוחות חמות לילדים הלומדים יום לימודים ארוך אמור לספק מענה חשוב לשכבות המצויות במצוקה כלכלית. בדוח על יישום חוק ארוחה יומית לתלמיד מועלים כשלים בהפעלת מפעל ההזנה שמקורם בקשיי מימון של ההורים ושל הרשויות המקומיות ובקשיים ביורוקרטיים.
בתחילת שנות האלפיים החל משרד החינוך להפעיל את מודל הניהול העצמי של בתי ספר כמדיניות מערכתית כוללת. על פי מדיניות זו הורחבה האוטונומיה הניהולית של מאות בתי ספר ברחבי הארץ. דוח הביקורת העוסק בנושא זה מצביע על כשלון היישום וההטמעה של מדיניות זו על ידי משרד החינוך.
באלפי גנים ציבוריים הותקנו מתקני משחקים שנועדו לאפשר לילדים מרחב משחקים מוגן ובטוח המסייע להתפתחותם. ממצאי הביקורת מלמדים על ליקויים מהותיים בהקמתם ובתחזוקתם של מתקנים אלו. הדבר מסכן את שלום הילדים ומחייב טיפול בהקדם.
יחידות האירוח במרחב הכפרי ("הצימרים") הן כיום אזורי נופש מרכזיים שבהם מבלים אלפי אזרחים בחופשתם. ממצאי הדוח מלמדים על ליקויים מהותיים בקשר להקמתן ולהפעלתן של יחידות האירוח ועל ליקויים בפיקוח ובאכיפה של הרשויות המקומיות בנושא.
לדרכי הטיפול בעברות משמעת ברשויות המקומיות עשויה להיות השפעה על רמת התפקוד שלהן, ועל אמונו של הציבור בשלטון המקומי. הממצאים שהועלו בנושא זה מלמדים כי הטיפול בעברות משמעת בשלטון המקומי לקוי וטעון תיקון.
כמה מהדוחות עוסקים בתפקודן של כמה ועדות מקומיות לתכנון ולבנייה. הממצאים המועלים בפרקים אלו מלמדים כי במסגרת ביצוען של פעולות תכנון, רישוי, פקוח ואכיפה חרגו הוועדות מהוראות הדין שבמרכזן חוק התכנון והבניה. הביקורת אף עסקה בפיתוח מתחמים עירוניים ובהתחדשות עירונית. בנושא זה הועלו ליקויים הנוגעים להליכי התכנון וההקמה של הפרויקטים.
בדוח על שימור מיבנים ואתרים שפורסם בדוח על הביקורת בשלטון המקומי לשנת 2005 ציינתי כי שימור מבנים בעלי ערך תרבותי, היסטורי וארכיטקטוני מעיד על יחסה של החברה לעברה ולערכיה המוצהרים; דוח זה כולל פרק העוסק בעסקת מכירתו של "בית פרומין", משכן הכנסת לשעבר, שבו מועלות שאלות מהותיות לגבי שמירת הערך ההיסטורי של מבנה זה, נוסף על הליקויים לעניין אופן הניהול של עסקה זו.
ממצאי דוחות המעקב בנושאי ביטוח תאונות אישיות לתלמידים; פיקוח העיריות על הפעלת קייטנות; ניקיון העיר בתחומי עיריית ירושלים; והטיפול בתשתיות ניקוז - כל אלה מלמדים שחלק מהליקויים שהועלו בעבר טרם תוקנו וחלקם אף הוחמרו. הליקויים ששבו ועלו בדוחות אלה נוגעים בין היתר לאיכות חיי התושב ולהבטחת בטיחותם של ילדינו.
לסיכום, מלאכת הביקורת נעשית באופן מקצועי וענייני וללא משוא פנים. עובדי החטיבה לביקורת השלטון המקומי, ביחד עם עובדי המטה, כל אחד בפני עצמו וכולם ביחד, תרמו תרומה נכבדה להגברת היעילות, החיסכון וטוהר המידות בגופים המבוקרים ולשמירה על כללי מינהל תקין.
מיכה לינדנשטראוס - שופט (בדימ')
מבקר המדינה
ונציב תלונות הציבור
ירושלים, אדר התשס"ט
מרס 2009