דוח 52ב מוגש בתקופה קשה ורצופת אירועים ביטחוניים במדינה. החשש כי במצבים מעין אלה יידחקו עניינים הנוגעים לתקינות השלטון לקרן פינה, מחייבת את מבקר המדינה לעמוד על המשמר. מינהל תקין חייב להתקיים בכל עת ובכל מצב, והחתירה לשיפור המינהל הציבורי חייבת להיות נר לרגלינו גם כש"רועמים התותחים". יישום הנורמות החברתיות והמסגרות המחייבות, שעל ביצוען מופקדת הרשות המבצעת, הם ערובה למינהל תקין.
החברה בישראל, כמו במדינות רבות אחרות, אינה הומוגנית, ויש בה שכבות חזקות יותר, חזקות פחות ואף חלשות. מִבְחנה של חברה הוא ביכולתה לדאוג לכל המשתייכים אליה, ובכלל מחוייבותה לדאוג לחוליות החלשות שבה, ולחתור למימוש זכות השוויון לכלל מרכיביה.
הדאגה לחלש חשובה לא רק בשל תרומתה ליחיד, אלא גם בשל תרומתה לחברה כולה כמכלול, הן מבחינה ערכית-מוסרית והן מבחינה כלכלית. זהו מבחן לחוסנה המוסרי של החברה, שהוא יסוד מוסד לקיומה. בדוח זה מובאים שני נושאים מערכתיים שבמרכזם נושא השוויון: שילוב אנשים בעלי מוגבלות בחברה ובעבודה, ופיתוח תשתיות פיזיות במיגזר המיעוטים. הביקורת העלתה תמונת מצב עגומה כמעט בכל תחום שנבדק בהקשר לביקורת בנושא הטפול באנשים בעלי מוגבלות, ופיגור בפעולות לפיתוח התשתיות הפיזיות במיגזר המיעוטים, כשהשוויון חיוני גם לחיים בצוותא. הדוח שופך אור על תהליכים הקשורים למימושו של עקרון השוויון בשני הנושאים האמורים, ומצביע על הצורך לקידום יישומו של עקרון זה. במהלך השנים הופנם אמנם הצורך לקדם את הטיפול בשני הנושאים האמורים, אך ככל שמדובר בָּיישום הדבר לא נעשה בקצב ובהיקף הדרושים, ויש עוד כר נרחב לפעולה.
אליעזר גולדברג
מבקר המדינה
ונציב תלונות הציבור
ירושלים, י"ז באייר התשס"ב
29 באפריל 2002