דבר העורך
בקובץ זה כלול מאמר העוסק בהתמודדות של מערכות מינהליות ומשפטיות עם מציאות משתנה מזווית הראייה של משרד מבקר המדינה בהונגריה (מאמרם של א' קובאץ', ג' בּאגֶר, י' לִיוואי וב' קְרוּשאי). מאמר זה משלים את התמונה שהוצגה בחוברת 59 של "עיונים", (מאמרם של נ' דיאמנדורוס וד' כריסטופולוס), שעסק בנושא זה מזווית הראייה של הקמת מוסד האומבודסמן בדרום מזרח אירופה. שני המאמרים מלמדים על הבעיות הנובעות מקיומו של פער - טבעי יש לומר - בין תרבות פוליטית מושרשת לבין מסגרות משפטיות ומינהליות המושתתות על תפיסה חדשה ואמורות לשמש כלי לשינוי המציאות ולגיבושה מחדש.
המאמר על מגזר הצדקה (מאת א' גולדברג) בוחן היבטים של המגזר השלישי, ההולך וגדל. מגזר זה פועל בחלקו במקביל לממשלה ומשלים את פעולותיה בכל הנוגע למתן שירותי חינוך, רווחה, בריאות ועוד, ופעמים רבות נהנה מתקציבי עתק מהקופה הציבורית, אם בהקצאה ישירה אם באמצעות פטור ממסים; ומכאן גם העניין שמגלה בו ביקורת המדינה.
הגלובליזציה וההפרטה הם תהליכים חובקי עולם, ואחד מביטוייהן הוא שממשלות משילות מעצמן אחריות לתחומים שונים, והם עוברים לטיפולם של מלכר"ים. התמשכותו של תהליך זה תוסיף ותרחיב את פעילותם של אלה ותחדד שאלות בתחום הפיסקלי ובתחום הפיקוח בקשר לפעילותם של אירגונים במגזר השלישי ובאשר למקומם של מבקר המדינה ומוסד האומבודסמן בתחום זה.
אחד הכלים החשובים לשיפור המינהל הציבורי הוא הביקורת הפנימית. למקומה של ביקורת זו במערכת הממשלתית, קרי לסמכויותיה, למקומה בהיררכיה המינהלית ולתשומת הלב שהיא זוכה לה, יש השפעה ניכרת על תפוקותיה והשפעתה. בקונטקסט זה ניתן לראות הן את מאמרם של ר' שוורץ ור' סוליציאנו-קינן, העוסק בכך מההיבט הישראלי, והן את מאמרם של א' פרידברג וק' לוטרין, העוסק בביקורת במדינות ארה"ב, שבמובן מסוים ניתן לראותה כסוג של ביקורת פנימית, בהיותה ביקורת הפועלת מתחת לרובד הפדראלי ועקב אחדים ממאפיינה.
ולבסוף, המאמר המציג שימוש במתודולוגיה חדשה בביקורת הביצועים במשרד מבקר המדינה בבריטניה (מאת ג' קולמן) יספק בוודאי רעיונות בדבר דרכים אפשריות להתמודדות של ביקורת המדינה עם שלל הבעיות הניצבות לפניה.
יהושע רוט