פתח דבר
התעשייה האווירית לישראל בע"מ היא חברה ממשלתית מהגדולות והחשובות במשק, והועסקו בה בתקופת הביקורת כ-16,000 עובדים. עובדי התעשייה האווירית מאוגדים בארגון עובדים ארצי. ליחסי הגומלין בין הנהלת התעשייה האווירית לבין ארגון העובדים בה יש השפעה רבה על החברה ועל יכולתה להניע תהליכים בחברה, וכפועל יוצא מכך על מצבה הכלכלי. לנוכח מעמדם הציבורי של החברה ושל ארגון העובדים בה, יש למערכת היחסים האמורה אף השפעות החורגות מגבולות החברה - ובכלל זה על חברות ממשלתיות אחרות, ואף על מערכות היחסים בין גופים שונים ובין ארגוני עובדים בהם.
הביקורת שממצאיה מפורטים בדוח זה עוסקת ביחסי הגומלין בין הנהלת התעשייה האווירית לבין ארגון העובדים בחברה.
נוסף על התעשייה האווירית נבדקו בביקורת שני גופים ייחודיים: אגודת העובדים, שהיא הזרוע הפיננסית של ארגון העובדים, שבאמצעותה הוא מטפל בכל ענייניו הכספיים; וש.א.ל - שירות אשראי לעובד, אגודה שיתופית צרכנית בלוד בע"מ. במהלך הביקורת הכרזתי על שני גופים אלה גופים מבוקרים. להכרזה זו מסר ברור שלפיו גורמים הנהנים ממשאבים ציבוריים אינם חסינים מביקורת מבקר המדינה.
הביקורת העלתה פגמים בכל הנוגע להתנהלות התעשייה האווירית מול ארגון העובדים הן בתחום הפיננסי והן בתחום המשמעתי. החברה פעלה במקרים רבים לפי רצונו של ארגון העובדים, לעיתים עד כדי שיתוק הפיקוח והבקרה של הגופים המוסמכים. לאורך שנים לא מימשה הנהלת החברה את מלוא סמכויותיה, עד כדי כך שארגון העובדים עשה לעיתים בחברה כבתוך שלו. אופן תפקודה של ההנהלה פגע בעקרונות המשטר התאגידי והעביר מסר ניהולי שלילי שתרם ליצירת תרבות ארגונית פסולה.
על הנהלת התעשייה האווירית להביא לתיקון הליקויים המפורטים בדוח ולשים קץ להתנהלות לקויה וארוכת שנים מול ארגון העובדים.
דוח ביקורת זה הוא דוח מכונן, שכן יש במסקנותיו ובהשפעותיו כדי להטביע חותם על דרך פעולתן של כלל החברות הממשלתיות ביחסי הגומלין שלהן עם ארגוני העובדים. מן הראוי שהלקחים העולים מדוח זה יילמדו בכלל החברות הממשלתיות.
יוסף חיים שפירא, שופט (בדימ')
מבקר המדינה
ונציב תלונות הציבור
ירושלים, טבת התשע"ט
דצמבר 2018